Herstel jouw gazon van droogteschade

Geplaatst door: Loek Wenting In: Gazononderhoud Op: Reactie: 0 Gelezen: 3618

Hoe zorg je voor een snel herstel van het gazon en hoe kom je te weten of er nog leven zit in de huidige grasmat? In dit nieuwsbericht helpen wij je met het vinden van een antwoord op deze vragen!

Wie de afgelopen weken, en met name de tweede helft van juli, op vakantie is geweest zal met enig afschuw het gazon aanschouwen. Op veel plaatsen heeft de mooie groene grasmat plaats gemaakt voor een dorre, gele vlakte. Hoe zorg je voor een snel herstel van het gazon en hoe kom je te weten of er nog leven zit in de huidige grasmat?

In dit nieuwsbericht helpen wij je met het vinden van een antwoord op deze vragen!

Zit er nog leven in uw gazon?

Graszaad producent Barenbrug helpt bij het vinden van een antwoord op deze vraag. Zij werkten de onderstaande test uit waardoor je binnen twee dagen weet of er nog kans is op herstel.

Doe de test!

 1. Steek met behulp van een schep een plag uit het gazon van ongeveer 10 x 10 cm. Zorg dat deze niet groter is dan de emmer waar deze in gaat.
 2. Vul de emmer met water totdat het stuk gras volledig is ondergedompeld.
 3. Laat deze vervolgens enige tijd liggen totdat het stuk gras zich helemaal heeft volgezogen met water. Laat het restant aan water uit de emmer lopen, maar laat het gras wel in de emmer liggen.
 4. Controleer na 2 tot 3 dagen de plag met gras. Indien er kleine witte wortels uitsteken aan de onderkant dan zit er dus nog leven in het gras en is er kans op herstel.


Zitten er geen witte wortels? Het is een treurige conclusie, maar dan zit er helaas niets anders op dan opnieuw te beginnen. Op wwww.grasengroengraszoden.nl w.grasengroengraszoden.nl kunt u graszoden bestellen en zelf aan de slag of deze laten leggen.

Lees hier hoe u zelf een nieuw gazon inzaait en wat u daarvoor nodig heeft: Gras zaaien, hoe doe ik dat?

Hoe herstel je het gazon na droogteschade?

Gelukkig, dankzij de witte wortels weet je dat het gazon te herstellen is. Maar nu de vraag: Hoe ga je aan de slag en wat heb je ervoor nodig?

1. Verwijder dood gras en vilt

De eerste stap is het verwijderen van het dode gras en een eventueel aanwezige viltaag. Dit dode organische materiaal zit de ontwikkeling van de grasmat namelijk in de weg. Door het gazon te verticuteren verwijder je het dode gras en de viltlaag. Het is absoluut niet nodig om centimeters diep te verticuteren. Je haalt het gazon dan dermate open dat vooral onkruiden daarvan zouden profiteren. Stel de diepte van de messen zo af dat alleen het vilt en de dode bovengrondse delen van het gras los komen van de ondergrond.

2. Geef het gras een boost

Na het verticuteren voorzie je het gazon van extra voeding. Deze voedingsstoffen geven het gras een boost om te herstellen. Afhankelijk van het laatste moment van bemesten geef je een volledige of een halve dosering.

 • Gaf je de laatste bemesting in het voorjaar? Geef dan een volledige bemesting en dus 1 kg per 10 m².
 • Gaf je de laatste bemesting in juni of begin juli? Geef dan een halve dosering en dus 5 kg per 10 m².

Mest bestellen?

3. Zorg voor kiemend graszaad

In een beschadigd gazon liggen kansen voor ongewenste plantensoorten. Onkruiden en straatgras die zaden hebben gevormd kunnen zich nu vestigen in het gazon. Zorg dan ook voor kiemend graszaad dat hier de strijd mee aangaat. Zaai het gazon bij met één van de onderstaande zaadmengsels om daarvoor te zorgen.

Hoe?

Strooi het graszaad uit over het gazon. Handmatig kun je dit het beste doen door de hoeveelheid graszaad op te splitsen. Strooi vervolgens één deel in de lengterichting van het gazon en het andere deel hier haaks op. Voor grote gazons of als er veel wind staat is het gebruik van een strooiwagen aan te bevelen.

Hoeveel?

Normaal gezien volstaat 1 kg graszaad per 50 m² voor het doorzaaien van het gazon.

Welk type graszaad?

In principe zijn alle graszaadmengsels voor het gazon geschikt. Voor mij steken er wel twee typen graszaad bovenuit.

Barenbrug S.O.S.

Van alle graszaden heeft S.O.S. van Barenbrug de snelste vesting. Het garandeert zelfs een bezetting van 60% binnen één maand. Onderzoeken van Barenbrug hebben aangetoond dat doorzaaien met S.O.S. in het volgende jaar leidt tot 40% minder zaadvorming bij straatgras.

Barenbrug RPR

Een ander graszaad dat én de strijd aangaat met straatgras én droogtetolerant is heet RPR. Dit eveneens door Barenbrug ontwikkelde graszaad heeft de afgelopen jaren aangetoond zeer goed terug te komen na droogte. RPR zit verwerkt in een aantal zaadmengsels.

 • Barenbrug Bar Power
 • Barenbrug speel en sport
 • Graszaad Hendriks Graszoden

Alle graszaden zijn hier te vinden en te bestellen 

4. Onderhoud na de herstelwerkzaamheden

Nadat de drie bovenstaande stappen zijn uitgevoerd is het belangrijk dat het graszaad kan ontkiemen.

Zorg dat de bodem vochtig blijft

Daarvoor is dagelijks water nodig in de vorm van regen. Blijft het droog dan kun je het beste even de sproeier aanzetten.

Loop niet over het gazon

De graszaden liggen los op het gazon. Bij betreding kunnen de ontkiemende graszaden beschadigd raken of verplaatst worden. Blijf dat ook circa twee weken van het gazon.

Start weer met maaien

Zodra het nieuwe graszaad is ontkiemd, en zich dus geworteld heeft, mag je weer beginnen met maaien.

 • Maai de eerste keer het gras hoger dan normaal op ongeveer 5 cm.
 • Maai daarna weer op de normale hoogte en probeer dit tweemaal per week te doen. Dit zal helpen om het gras sneller te laten uitstoelen en dus een dichte bezetting geven van het gazon.

Ik wens je heel veel succes met het herstel van jouw gazon!

Reacties

Laat een opmerking achter