Voorkom mos in het gazon!

Geplaatst door: Rick Van Leeuwen In: Gazononderhoud Op: Reactie: 0 Gelezen: 357

Grijp nu in en voorkom de groei van mos in je gazon. Lees snel wat je tegen mos kunt doen!

Voor een trotse gazon bezitter is niets zo vervelend als het ontdekken van mos in het gazon. Het verdringt gras en past qua kleur totaal niet in jouw donkergroene biljartlaken. Met de juiste aanwijzingen en producten helpen wij je graag deze mosgroei te voorkomen!

Het ontstaan van mos

In feite zijn mos en gras planten die elkaar beconcurreren. Waar het gras een gezonde groei doormaakt komt geen mos en andersom. Het ontstaan van mos in het gazon heeft dan ook altijd te maken met slechte groeiomstandigheden voor het gras. Daarom richt ons advies zich op het in topconditie brengen/ houden van jouw gazon om mos tegen te gaan.

BodemstructuurSchaduwpH-waarde

Een goede bodemstructuur heeft de volgende samenstelling:

  • 50% grond, klei of organisch materiaal
  • 25% water
  • 25% lucht

Belucht het gazon met regelmaat en voeg eventueel een bodemverbeteraar toe.

Schaduw is wellicht de grootste vijand van het gazon. Snoei zoveel mogelijk groen om ruimte te maken voor zonlicht en de groei van het gras. Of neem mos voor lief op schaduwrijke plaatsen. Of plant bodembedekkers op schaduwrijke plaatsen. Gras groeit het beste op een licht zure grond (pH-waarde van 6). Zodra de pH-waarde lager wordt zal dit een negatief effect hebben op de groei van gras. Test de bodem en geef Op maat kalk om de pH-waarde op peil te houden.
Meststoffen Bladafval Maai het gras
Daar waar gras slecht groeit ontstaat mos. Een van de oorzaken van slechte groei is een tekort aan voeding. Bemest regelmatig het gazon en de groei van het gras zal mos weghouden uit het gazon. Bladafval en grof organisch materiaal kan uw gazon verstikken. Zorg er in het najaar voor dat het bladafval regelmatig wordt opgeruimd. Het gras kan dan blijven ademen en zal sterk het voorjaar in gaan. Het is al eerder beschreven in deze brochure, maar maaien helpt echt tegen mosgroei. Maai het gras op de juiste hoogte, zeer regelmatig, bevorder het dichtgroeien van het gazon en win de strijd tegen mos!
 

Hoeveel kalk heeft het gazon nodig?

  • Normaal gesproken is één keer per jaar 1 kg per 10m² voldoende.
  • Bij een gazon dat zuur is pH-waarde < 5,5 strooi je 2x per jaar 2 kg per 10 m².
  • Bij een basisch gazon pH-waarde > 6,5 strooi je 0,5 kg per 10 m².

Gras en Groen adviseert je om Op maat kalk te gebruiken. Dit is een gepatenteerde kalk korrel van Ecostyle. Op maat kalk is uniek doordat het uitsluitend kalk afgeeft als de grond zuurder dan pH 6 is. Doseren is natuurlijk belangrijk, maar mocht je onverhoopt te veel kalk strooien zal dit geen negatief effect hebben. Ideaal dus voor jouw gazon!

Wil je het helemaal perfect doen? Gebruik dan een bodemtest om eerst de pH-waarde af te lezen en de kalkbehoefte te meten!

gazon kalk kopen

Tags: mos gazon kalk

Reacties

Laat een opmerking achter