Het gazon bijzaaien

Om verschillende redenen kan uw gazon er minder fraai bij komen te liggen dan u wenst. Mogelijke oorzaken zijn: ontstane kale plekken of een zeer dunbezet gazon door problemen in de bodem of verwaarloosd onderhoud. Door middel van bijzaaien kunt u de dichte structuur van uw gazon herstellen.

Nieuw graszaad ontkiemt op de plaatsen waar ruimte is ontstaan in uw gazon. Afhankelijk van de staat van uw gazon verkrijgt u, dankzij door te zaaien, binnen 6 tot 12 weken weer een dichte grasmat. Hoe u graszaad bijzaait? Wij leggen het graag aan u uit!

Met welk graszaad zaait u bij?

Hulp bij het selecteren van het juiste graszaadmengsel:

 • Graszaad Hendriks Graszoden: 100% match met de gelegde graszoden
 • Barenbrug Speel en Sport / Bar Power: Voor een sterk en fraai speelgazon
 • Barenbrug Schaduw: Doorzaaien van kale plekken in de schaduw
 • Barenbrug SOS: Bijzaaien vanaf het late najaar tot het vroege voorjaar

Benieuwd naar het aanbod of direct bestellen: Graszaden van Gras en Groen.

Aanbiedinggraszaad • Gras en Groen Winkel
Topkwaliteit graszaad van eigen bodem!
Graszaadmengsels voor ieder type gazon
NAK-keurmerk voor gegarandeerde kiemkracht
Een verpakking voor elk gazonoppervlak

Verhelp eerst de oorzaak van kale plekken

Het bijzaaien van het gazon is vaak het gevolg van een gazon dat problemen heeft gekend. De oorzaken van de kale plekken of een dunbezet gazon moet u eerst wegnemen voordat u begin met bijzaaien. Zorg er op zijn minst voor dat de zuurgraad op orde is, de bodem belucht is en mossen en dode grassen verwijderd worden door de delen van het gazon te verticuteren die u gaat bijzaaien.

Controleer het gazon ook op de aanwezigheid van engerlingen en emelten. De vraatzucht van grasinsecten of vogels die op zoek zijn naar deze larven zijn vaak de oorzaak van de kale plekken.

Gazonbijzaaien1 • Gras en Groen Winkel
Gazonbijzaaien2 • Gras en Groen Winkel

Methode van gras bijzaaien

Door op de juiste wijze bij te zaaien heeft u binnen de korte tijd weer een schitterend gazon. Volg daarvoor de onderstaande stappen of maak gebruik van de diensten van Gras en Groen!

 1. Creeër ruimte om bij te zaaien door te verticuteren
 2. Zaai bij voorkeur in het voorjaar of vroeg in de herfst
 3. Gebruik voor het bijzaaien 1 kg graszaad per 50 m²
 4. Verdeel het juiste zaadmengsel over de gewenste delen van het gazon
 5. Verdeel een flinterdun laagje grond over het gazon
 6. Maak de grond licht vochtig nadat u klaar bent
 7. Sproei dagelijks 1-3 mm om het graszaad te laten ontkiemen.

Gras bijzaaien met het juiste zaadmengsel

Een gazon dat aangelegd is met graszoden of dat ingezaaid is, dient met hetzelfde zaadmengsel of met dezelfde graszoden hersteld te worden. Mocht u dit niet doen, dan kunnen er verschillen optreden door kleurafwijkingen of verschillende groeiwijzen van de grassoorten.

Gras en Groen verkoopt ook het graszaad van Hendriks Graszoden waarmee onze graszoden zijn opgekweekt. Daarmee bent u ervan verzekerd dat u het gazon met hetzelfde zaadmengsel bijzaait. Na 3 maanden zijn er geen verschillen meer zichtbaar. U vindt hier het graszaad mengsel van Hendriks Graszoden.

De periode om gras te zaaien

Voordat u begint met het bijzaaien van uw gazon moet u rekening houden met de tijd van het jaar. Normaal graszaad ontkiemt alleen bij een bodemtemperatuur boven de 10 graden. Tussen eind oktober en begin maart dient u speciaal graszaad te gebruiken dat ontkiemd bij lage temperaturen. 

De beste periode om gras bij te zaaien is halverwege het voorjaar of vroeg in het najaar. De bodemtemperatuur is dan voor alle graszaden gunstig en normaal gesproken valt er voldoende neerslag voor het gras om zich goed te ontwikkelen.

Misschien ook interessant

Wilt u het gazon herstellen met graszoden?

Graszoden zijn ideaal om kale plekken in een gazon te herstellen. U kunt de graszoden daarvoor eenvoudig op maat snijden. Een gazon dat erg dunbezet is of zeer veel slechte plekken heeft, kan wellicht beter vervangen worden. De grond kan dan ook met een frees weer luchtig worden gemaakt. Veel problemen zoals dichtgeslagen grond en bijbehorende problemen met slechte afwatering lost u hiermee op. Onze medewerkers kunnen aan de hand van uw bodem wellicht ook onbekende oorzaken aan het licht brengen, zoals engerlingen en emelten. Dit zijn insecten die zich in de bodem bevinden en het gras van daaruit aantasten.

Wilt u het gazon laten vervangen door Gras en Groen Graszoden? Vraag vrijblijvend een offerte aan. U krijgt binnen 24 uur een gespecificeerde offerte van ons via de mail. Vergeet bij het invullen van het formulier niet aan te geven dat het om het vervangen van een gazon gaat!