Mieren bestrijden in tuin en gazon

Vindt u het ook zo fijn om lekker te zonnen op het gazon in uw tuin? Maar wat doet u als u mieren ontdekt? Waarschijnlijk komen er direct 3 vragen in u op. Wij hebben voor u de antwoorden en adviezen om mee aan de slag te gaan.

Wat is de oorzaak van mieren?

Mieren leven in grote groepen bij elkaar en maken graag hun nesten in het gras. Dat is dan ook de reden dat mieren naar uw gazon komen; om er nesten te maken. Mieren zijn eigenlijk best nuttig, want ze zorgen ervoor dat uw gazon en de rest van de tuin insectenvrij blijft. Daarom zijn enkele mierennesten geen probleem, maar als het er meer worden ontstaat er een plaag en dan kunnen de mieren voor veel overlast zorgen! 

Overlast van mieren in het gazon

Mieren heeft u liever niet in het gazon. ze zorgen namelijk voor de nodige overlast:

  • Mieren lopen overal doorheen. Ze vinden ook hun weg onder de tegels op het terras en komen uw woning binnen.
  • Mieren werken samen met bladluizen en verspreiden ze door uw tuin. 
  • Waar mieren nesten maken ontstaan kale plekken. Door grote ophopingen van zand kan het gras niet meer overleven. Dit vergroot de kans op groei van onkruid.
  • Mieren worden gegeten door vogels. Ze pikken ze op uit het gras, maar daardoor pikken de vogels ook het gras kapot.
  • Kinderen die spelen op het gras kunnen gebeten worden door mieren. Het ingebrachte mierenzuur is behoorlijk pijnlijk.
Aanbiedingmieren • Gras en Groen Winkel
Ecologisch verantwoorde bestrijdingsmiddelen
Aaltjes voor het verjagen van mieren
Mieren bestrijden zonder nevenschade
Snel en effectief verlost van mieren

Schade door mieren voorkomen

Op plaatsen waar mieren zich nestelen in het gazon kunt u het beste zo snel mogelijk ingrijpen. Dat kunt u doen door ze te bestrijden, maar het zijn ook erg nuttige beestjes. Enkele mierenhoopjes kunt u dan ook beter verspreiden in plaats van de hele kolonie te verdelgen.

Mieren verjagen met aaltjes

Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van mieren. Ze parasiteren op de larven van de mier. Om die reden verplaatsen mieren hun nesten indien er veel aaltjes aanwezig zijn in de omgeving. Nematoden oftewel aaltjes kunnen dus ingezet worden om de overlast van mieren te beperken.

Mieren1 • Gras en Groen Winkel
Bladluis3 • Gras en Groen Winkel

Mieren verspreiden bladluizen

Mieren en bladluizen vormen samen een topteam. De mieren beschermen bladluizen tegen hun natuurlijke vijanden (lieveheersbeestjes en sluipwespen). Mieren zijn namelijk dol op de vloeistof die bladluizen achterlaten: honingdauw.

Bladluizen zijn echter schadelijk voor de tuin. Ze brengen virussen over aan de planten en zorgen ervoor dat er schimmels ontstaan. Bijna iedere plant kan van de ene op de andere dag ineens helemaal vol zitten met bladluizen. Bladluizen planten zich ook ontzettend snel voort. Als u de mieren verjaagt heeft u een grotere kans dat de bladluizenplaag ook sneller weggaat.

Hoe kunt u mieren bestrijden?

Er zijn veel manieren om van mieren af te komen. Het kan op één van de volgende manieren:

  • Volg de mieren naar hun nest. Is het nest zichtbaar, dan kunt u met een schop het nest opscheppen en op een andere plaats neerleggen.
  • Zorgen dat mieren hun nest verplaatsen door enkele bloempotten te vullen met tuinaarde. Zet deze bloempotten omgekeerd bovenop de mierennesten. De mieren maken binnen 2 weken hierin een nieuw nest en gaan daar ook de eitjes naar verslepen of in leggen. Neem daarna de potten weg en maak de bloempotten op een andere plaats leeg.
  • Een minder vriendelijke manier is meerdere malen en meerdere dagen achter elkaar kokend water over de uitgangen van de nesten gieten. Op deze manier worden de mieren en de eventuele eitjes gedood. Gebruik deze methode alleen op uw terras.
  • Gebruik van insecticiden (gif). Dat is echt een laatste redmiddel, Gras en Groen adviseert en verkoopt uitsluitend producten en oplossingen op natuurlijke basis. Wees voorzichtig dat uw kinderen en/of uw huisdieren niet bij het gif kunnen. Er zijn poeders verkrijgbaar in tuincentra om te verstuiven of op te lossen in water, dat u daarna dient te gieten over de nesten. Er zijn ook lokdoosjes verkrijgbaar welke u op de looproutes van de mieren plaatst. Zij nemen het gif dan mee naar het nest. Het gebruik is niet altijd even effectief; de mieren laten het lokaas ook weleens links laten liggen. Lees altijd zorgvuldig het gebruiksvoorschrift en de gebruiksaanwijzing en volg die nauwkeurig op.

Lees ook meer over