Gazon water geven

In grote delen van het jaar zorgt het klimaat in ons land voor voldoende neerslag. Toch is het geven van water aan het gazon op gezette momenten noodzakelijk. In de zomer gaat het gazon namelijk al vrij snel tekenen van uitdroging vertonen. Sproeien is in de zomer een vast onderdeel van het gazononderhoud.

Dit komt deels doordat uw gras altijd erg veel zonlicht krijgt. Wat aan de ene kant belangrijk is om een mooi gazon te krijgen, maar in de zomer dus ook snel kan resulteren in uitdroging. Op gezette momenten dient u het gras dus een handje te helpen. U zult merken dat het gazon na een goede sproeibeurt opknapt. Doet u dit tijdig, dan blijft u nog jarenlang plezier houden van uw gazon.

Sproeien direct na het leggen van graszoden

De graszoden die in de tuin worden gelegd, wortelen in het eerste jaar vrij oppervlakkig. Het gras is daardoor vooral in het eerste jaar niet in staat om zelf voldoende vocht uit de grond te halen.

In de winterperiode komt de groei van het gras bovengronds stil te liggen en wordt alle energie gestoken in een sterke wortelgroei. Het gazon wordt daardoor minder afhankelijk van het sproeien, maar dient in de zomer absoluut nog regelmatig water te krijgen. Met name op zandgronden waar water snel wegzakt in de bodem is tijdig sproeien noodzakelijk

Gevolgen van te weinig water voor het gazon

Na de afgelopen warme zomers zijn de gevolgen van onvoldoende water inmiddels wel duidelijk. Tijdens die zomers werd door zelfbenoemde "experts" gezegd en geschreven dat het gras uit zichzelf zal herstellen. De kale plekken en onkruiden die weelderig groeien vertellen op veel plekken inmiddels een ander verhaal.

  • Een gazon dat onvoldoende water krijgt, droogt uit
  • Grassprieten zullen afsterven en het gazon zal er dor uitzien
  • De bezetting is veel dunner en er kunnen kale plekken ontstaan
  • Op de kale plekken krijgen mossen en vooral onkruid de kans
  • Het herstellen van een uitgedroogd gazon kost tijd en geld
Gazonwatergeven1 • Gras en Groen Winkel

Regelmatig sproeien

Het klimaat in ons land zorgt dus zoals gezegd het grootste deel van het jaar voor voldoende regenwater. Uw gazon kan dan prima in de eigen vochtbehoefte voorzien. Wanneer de lente en vooral de zomer aanbreken, komen er onvermijdelijk ook perioden van droogte of extreme hitte. Op die momenten zult u het gazon van extra water moeten voorzien.

Houd hiervoor het sproeischema aan. Daardoor geeft u het gazon een behoorlijke hoeveelheid water. Dat is ook het beste voor uw gazon. U doet er verstandig aan om het gazon een beperkt aantal keren in het jaar een grote hoeveelheid water geven. Indien u slechts kleine hoeveelheden sproeit, zal de graszode slechts oppervlakkig wortelen. Het blijft dan afhankelijk van uw sproeibeurt en dus kwetsbaar.

Temperatuur Zandgrond Kleigrond Frequentie
< 16 graden - - -
16 - 20 graden 10 mm 6 mm Eén keer per week
21 - 25 graden 10 mm 9 mm Eén keer per week
26 - 30 graden 15 mm 9 mm Twee keer per week
> 31 graden 20 mm 12 mm Twee keer per week

Do's and don'ts van water geven

In bovenstaande omschrijvingen geven wij u zo duidelijk mogelijk advies over het geven van water aan het gazon. Er is namelijk nog wel eens wat onduidelijkheid over. 

Overdag nooit sproeien

"Sproei niet overdag want dat verbrand het gazon!" Deze mythe willen wij graag ontkrachten. Al is overdag sproeien nog steeds niet aan te raden.
Beregen het gazon in de ochtend of nog beter in de avond. Het gazon krijgt dan de hele avond en nacht de kans het vocht op te nemen, zonder dat het kan verdampen. Het water komt dan echt ten goede aan de grasplant.

Gazonwatergeven2 • Gras en Groen Winkel
Gazonwatergeven3 • Gras en Groen Winkel

1 maal lang of 2 keer kort?

Elke dag een klein beetje water geven maakt het gras lui. Hoewel het gras geen geheugen heeft wordt het ook niet gestimuleert om dieper te wortelen. Het komt namelijk ook aan zijn vocht in de toplaag.
Sproei liever één keer per week overdadig. Daardoor zal het gras dieper wortelen om aan voldoende vocht te komen en is het minder kwetsbaar wanneer u een keer niet op tijd water geeft.

Sproeien na het bemesten

Wij raden het niet aan, maar gebruikt u kunstmestsproei dan totdat deze mest is opgelost. Onopgeloste mest onttrekt vocht aan het gras waardoor dit verbrand. Bent u zo verstandig om 100% organische gazonmest te gebruiken, dan is sproeien niet noodzakelijk. Toch sproei ik zelf wel eventjes na het bemesten. Het helpt namelijk wel om de geur weg te nemen.

Lees meer over gazononderhoud