Slakken in de tuin

Slakken behoren tot de weekdieren. Ze glibberen de tuin door en zorgen voor planten met gaten.  Naast het feit dat slakken niet de meest frisse dieren zijn om aan te treffen in de tuin, zorgen ze ook nog eens voor schade. Slakken zijn vooral dol op hosta's, dahlia's, stokrozen, aardbeien en sla. Hoe kunt u slakken het beste bestrijden in uw tuin? We geven u hier graag advies!

Slakken herkennen

Slakken bestaan voor een groot deel uit water. Vanwege die reden zult u de slakken in droge perioden bijna niet aantreffen. Ze leven dan vooral onder de grond, zodat ze niet uitdrogen. Het slijm wat de slakken achterlaten helpt - naast het makkelijk vooruit glijden - ook om uitdroging te voorkomen.

Slakken bestrijden met aaltjes

Er zijn gelukkig veel manieren om de slakken in uw tuin te bestrijden. De aaltjes als natuurlijke vijanden van slakken en de slakkenkorrels werken het meest effectief. 

Door een groot aantal aaltjes te mengen met water en vervolgens te spuiten over de plaatsen waar veel slakken zitten, zullen deze snel verwijderd worden. De aaltjes gaan op zoek naar slakken en dringen deze binnen. Binnenin de slak beginnen de aaltjes de slak op te eten, waardoor deze binnen enkele dagen sterft.

Let er hierbij op dat aaltjes slechts een beperkte periode inzetbaar zijn. Ze hebben een bodemtemperatuur nodig van minimaal 10 graden. Zet de aaltjes tegen slakken in het vroege voorjaar in of vanaf het moment dat de schade zichtbaar wordt.

Slakken • Gras en Groen Winkel

Slakken bestrijden met slakkenkorrels

De slakkenkorrels Escar-Go zorgen ervoor dat de slakken zich terugtrekken en zich niet meer laten zien. Strooi de korrels gelijkmatig tussen de planten wanneer u slakken hebt waargenomen of slakkenvraat ziet. Strooi deze korrels vooral in de avond, omdat slakken ‘s nachts pas actief worden. Doe dit in het vroege voorjaar bij planten die aantrekkelijk zijn voor slakken om ze te voorkomen!

Voor het bestrijden van slakken is het ook mogelijk om een slakkenval te plaatsen. Een slakkenval lokt slakken met een lokstof. Vul de slakkenval met 10 gram van de lokstof en 4 cm water. De slakken worden aangetrokken en eenmaal in de val komen zij hier niet meer uit.

Meer manieren om slakken te bestrijden

  • Zorg voor een scherpe ondergrond. Slakken zijn gevoelig voor scherpe hindernissen, dus leg bijvoorbeeld een kring van dennennaalden rond een plant aan.
  • Slakken zullen koste wat het kost koper vermijden. Plaats een koperband rond een plant om te voorkomen dat slakken bij de plant kunnen.
  • Effectief maar niet voor iedereen even fris: slakken met de hand verwijderen. Bent u een echte natuurliefhebber? Dan kunt u dit het beste ‘s avonds met een zaklamp doen. Vooral bij vochtig weer komen de slakken tevoorschijn.

Kenmerken Slakken

  • Slakken zijn vooral ‘s nachts of tijdens regenachtig weer actief
  • Er zijn twee verschillende soorten slakken te onderscheiden: naaktslakken en huisjesslakken
  • Zowel de vrouwtjes als de mannetjes kunnen zich voortplanten. Tijdens het paren worden beide slakken vaak bevrucht. Ze leggen honderden eitjes, waaruit na ongeveer een maand een kleine slak groeit
  • Slakken worden meestal niet ouder dan één jaar (met uitzondering van de wijngaardslak)
  • Slakken eten voornamelijk dood organisch materiaal uit de bodem

Slakken leven vooral onder de grond en daarom is het verstandig om ze zo vroeg mogelijk in het jaar te bestrijden. Hierdoor heeft u meer kans dat de slakken uw planten niet kaal zullen vreten.

Slakken2 • Gras en Groen Winkel

Misschien ook interessant