Zelf sedumdak aanleggen

U hoeft geen expert te zijn in groendaken of hele groene vingers te hebben. Gras en Groen heeft een handig stappenplan gemaakt om zelf een duurzaam sedumdak aan te kunnen leggen. Binnen een dag kunt u dan genieten van een groene en bloeiende oase op uw dak die ook in de winter een mooie uitstraling heeft.

Lees het stappenplan zelf sedumdak aanleggen aandachtig door en u kunt zelf aan de slag met de aanleg van uw sedumdak!

Stappenplan aanleg sedumdak

In vijf eenvoudige stappen legt u zelf uw groendak aan. De benodigdheden kunt u los bestellen, maar wij hebben ook kant en klare pakketten voor u!

  1. Voorbereiding
  2. Opbouw groendak
  3. Aanbrengen vegetatie
  4. Randafwerking
  5. Onderhoud groendak

Stap 2: Opbouw groendak

Zorg dat het dak vrij is van vuil, afval of andere materialen. De dakbedekking moet verder niet beschadigd zijn, want anders is het dak niet waterdicht. Hierna legt u de volgende materialen aan:

  • Wortelwerend folie: Is uw dakbedekking niet wortelwerend? Dan is het noodzakelijk om wortelwerend folie aan te brengen. Zorg dat de folie goed op elkaar aansluit met een overlap van 50 cm en bedek ook de opstaande dakrand.
  • Beschermdoek: Rol het beschermdoek uit tot de rand en knip het vervolgens op maat. Het doek moet goed op elkaar aansluiten met een kleine overlap.
  • Drainagelaag: De drainagebanen dient u haaks uit te rollen over het wortelwerend folie. Het filtervlies aan de bovenzijde heeft een overlap van 10 cm. HIermee bedekt u de naden als de drainagebanen naast elkaar gelegd worden. Let in verband met uw dakbedekking goed op bij het op maat snijden van de drainagebanen. 

Scheidingprofiel: Deze dient als scheiding tussen het groendak en de grindstrook, plaats het scheidingsprofiel op minimaal 20 tot 30 cm van de dakrand, met de voet aan de zijde van de grindstrook.

Substraat of substraatrol: Bij een lichtgewicht groendak werkt u met substraatrol. De substraatrol rolt u haaks uit over de drainagebanen, zorg dat de substraatbanen zonder overlap op elkaar aansluiten. Verzadig de rol volledig met water voordat u de vegetatiematten installeert.

Kiest u voor een traditioneel groendak? Dan heeft u geen substraatrol, maar werkt u met daksubstraat. Gebruik hiervoor de aanbevolen hoeveelheid voor het type groendak dat u aanlegt. Nadat al het substraat op het dak is verspreid egaliseert u dit. Met een hark brengt u het grof op hoogte zodat er een egale onderbouw ontstaat. 

Stap 3: Aanbrengen vegetatie

Start met het uiteinde van de vegetatiemat bovenop en rol ze een voor een uit over het substraat. Vervolgens rolt u het uiteinde van de mat voorzichtig terug. Zorg ervoor dat deze op de juiste positie ligt aan het begin van de baan. Zorg dat de vegetatiematten goed en netjes op elkaar aansluiten.

Legt u een groendak aan met cassettes? Klik deze dan simpelweg in elkaar. De stappen met drainage, scheidingsprofielen en substraat kunt u trouwens overslaan, ideaal dus voor de doe-het-zelver!

Zelfgroendakaanleggen1 • Gras en Groen Winkel
Zelfgroendakaanleggen2 • Gras en Groen Winkel

Stap 4: Randafwerking

Bedek de hemelwaterafvoer met een bolrooster, bladvanger of inspectieput. Dat voorkomt dat uw groendak één groot waterbasin wordt. Stort vervolgens het grind tussen het groendak en de dakrand, deze laag met grind kan aangevuld worden tot gelijke hoogte van het groendak. 

Stap 5: Onderhoud groendak

De laatste stap is het irrigeren van het sedumdak. Direct na aanleg dient u de vegetatiematten te bewateren, totdat de substraatrol helemaal waterverzadigd is. Een onmisbare laatste stap voor de doorworteling van de vegetatiematten in de onderliggende substraatlaag. Voor meer onderhoudstips leest u verder bij groendak onderhoud.

Hulp nodig van Gras en Groen?

Bent u er door dit stappenplan helemaal klaar voor om zelf een sedumdak aan te leggen? Gras en Groen staat voor u klaar als u nog advies nodig heeft! Denkt u erover om een lichtgewicht sedumdak aan te leggen? Voor dit type groendak hebben wij ook een handig stappenplan klaarstaan. Vraag vrijblijvend informatie aan bij onze klantenservice.

Wij hebben ook een aanlegservice voor het groendak. Besteed u de werkzaamheden en het werken op hoogte liever uit? Wij brengen geheel vrijblijvend een offerte uit!

Gras&Groen: Totaalleverancier voor uw groendak!