Gras maaien

Een perfect gazon zonder kale plekken, waar het gras altijd groener is dan aan de overkant! Dit bereikt u onder andere door het gras te maaien. 

Vanaf maart tot en met oktober maait u wekelijks en met perioden zelfs tweemaal per week het gras. En dat komt de kwaliteit ten goede. Vanaf het begin van het voorjaar wordt het gazon met elke maaibeurt strakker, voller en compacter. Hoe, wanneer en waarom u dit exact doet leest u hier.

Waarom gras maaien

Voor een verzorgde aanblik van het gazon is het belangrijk om op gezette tijden het gras te maaien. Dat weten we allemaal, maar het gras maaien is ook erg belangrijk voor de groei van het gras. Maaien stimuleert het gras om verder dicht te groeien.

 • Een gemaaid gazon ziet er fantastisch uit
 • De tuin ruikt heerlijk naar gemaaid gras
 • Maaien bevordert de vorming van een compact gazon
 • Fijne grassoorten raken verstikt als het gras niet wordt gemaaid
 • Veel onkruiden verdragen maaien erg slecht
Grasmaaien1 • Gras en Groen Winkel

Gras maaien stimuleert de groei van gras

Gras groeit zowel in de hoogte als in de breedte. Door gras te maaien stimuleert u het gras om breder uit te groeien. Dit merkt u ook duidelijk bij uw eigen gazon. Heeft u net gemaaid, dan zal het de eerste dagen nauwelijks langer worden. Alle energie gaat naar het breder uitgroeien: dit wordt ook wel uitstoelen noemen we dit bij gras.

Door het gras te maaien komt er licht op de bodem van het gazon. Nieuwe grassprieten krijgen zo de kans om zich te ontwikkelen. Er groeit meer gras en er ontstaat een dichtbegroeid gazon. Een goed onderhouden gazon kenmerkt zich door een dicht tapijt van grassprieten. Bij voetbalclubs en ook de greens van een golfbaan worden bijna dagelijks gemaaid. Alleen zo kan de enorm dichte structuur ontstaan.

Grasmaaien1 • Gras en Groen Winkel

Wanneer gras maaien

De grassen in uw gazon groeien vanaf maart tot en met oktober. Normaal gesproken is de temperatuur buiten deze periode te laag voor het gras om te groeien. Voor de groei is het gras afhankelijk van een aantal factoren. Zo zijn voeding, zonlicht en water van belang. Maar het belangrijkste is de bodemtemperatuur.

 • Gras groeit bij een bodemtemperatuur van minimaal 5-8 °C
 • De snelste groei vindt plaats bij een temperatuur rond de 15 °C
 • Richting hoogzomer loopt de groei van het gras dan ook terug
 • De groei stopt volledig zodra de bodemtemperatuur boven de 25 °C komt

Wanneer het gras niet maaien

Misschien wel net zo belangrijk als weten wanneer u het gras wel kunt maaien, is weten wanneer je het gras beter niet kunt maaien. Het is namelijk wel zo handig om rekening te houden met de momenten waarop gras maaien voor het gras minder gunstig is. De grasmat kan dan beschadigd raken of het zorgt voor extra werk.

 • Tijdens de winter of als er nachtvorst wordt voorspeld
 • Als het gras nat is en het gemaaide gras samenplakt
 • Tijdens perioden van extreme warmte
 • Maai het gras niet vanaf november tot en met februari

Gemaaid gras opvangen of mulch maaien

Mulch maaien, de methode waarbij het grasafval versnipperd terugvalt in het gazon, heeft enkele voordelen voor het gazon. Meststoffen en vocht blijven behouden en het scheelt u het afvoeren van groenafval. Helaas kleven er ook enkele nadelen aan. Door hier rekening mee te houden zijn er zeker perioden in het jaar dat u kunt mulchen. Waar u rekening mee moet houden:

 • Maai het gras minimaal twee keer per week 
 • Het gras mag niet nat of vochtig zijn 
 • Mulch uitsluitend wanneer u organische meststoffen gebruikt
 • Mulch niet wanneer er grasonkruiden in uw gazon zitten om verspreiding te voorkomen!
Grasmaaien3 • Gras en Groen Winkel

Hoe vaak het gras maaien?

Een van de belangrijkste adviezen is om het gras maaien aan te passen aan de groeisnelheid van het gras.

 • Wekelijks in de perioden maart-april, juli-augustus en oktober
 • Tweemaal per week in mei-juni en september
 • Maai het gras niet korter dan 3 centimeter
 • Laat het gras niet langer worden dan 6 centimeter
 • Maai het gras niet wanneer het nat is
 • Maai het gras hoger wanneer het erg warm weer is
Grasmaaien2 • Gras en Groen Winkel

Waarmee het gras maaien?

Met grote regelmaat krijgen wij vragen van klanten met betrekking tot de keuze voor een nieuwe grasmaaier. Welke grasmaaier is het beste voor uw gazon? Het belangrijkste is vooral dat u het gras maait en de intentie hebt dit te gaan doen. Het gemak staat hierin dus voorop. Heeft u een groot gazon? Kies dan voor een accu grasmaaier. U maait het gras dan eenvoudig zonder dat u last hebt van kabels.

Het fraaiste maaibeeld krijgt u door te maaien met een kooigrasmaaier. Deze snijdt het gras tussen twee messen waardoor een mooie rechte snede ontstaat waar het gras wordt afgemaaid. Een nadeel van de kooimaaier is dat u deze handmatig moet voortduwen. Dit maakt het maaien van het gras een intensieve klus.

Grasmaaien in het voorjaar

Zodra het gras in het voorjaar (weer) begint te groeien, start voor u het wekelijkse gazononderhoud. De eerste keer dat u het gras maait, stelt u de messen van de grasmaaier wat hoger af dan u gewend bent. Denk aan een maaihoogte van 5 tot 6 cm. Doordat het gras hoogstwaarschijnlijk wat langer is dan tijdens het maaiseizoen, voorkomt u op deze manier dat er te veel gras wordt weggenomen. Stelregel is om bij een maaibeurt ongeveer één derde van het gras af te maaien.

Na de eerste maaibeurt mag u uw grasmaaier instellen op de normale stand van tussen de 3 en 4 centimeter. Gedurende het voorjaar zal de groei van het gras steeds verder toenemen. Na half april is het daarom nodig om tweemaal weeks te maaien. Kies in deze periode voor het mulchen van het gras. Voedingsstoffen blijven behouden en het scheelt u enorm veel grasafval!

Grasmaaien in de zomer

Door de toegediende bemesting, vele zonuren, gunstige temperatuur en het water dat u naar behoefte van het gazon toedient, groeit het gras in de zomer snel. Eens per 4 á 5 dagen maaien is zeker noodzakelijk om uw gazon mooi te houden. Houd er rekening mee dat uw gazon snel kan uitdrogen op hete zomerdagen. Dit gaat u tegen door het gras iets minder kort te maaien. Maait u zeer regelmatig, dan kunt u de reeds genoemde mulch methode toepassen. Het gemaaide gras dient dan eveneens als bescherming tegen de verdamping door de zon.

Grasmaaien in het najaar

Na de warme zomerperiode maakt het gras nu een normale groei door. De groeipiek is voorbij en halverwege het najaar kunt u de maaifrequentie en -hoogte aanpassen. Door de grasmaaier hoger af te stellen bereidt u uw gazon voor op mogelijke nachtvorst. Eenmaal in de week grasmaaien volstaat: ga hiermee door zolang het gras groeit. Laat het vooral niet te lang worden, want dit verstikt gras en zorg ervoor dat uw gazon erg nat blijft.

Lees meer over gazononderhoud