Buxusmot in de tuin

De buxusmot, de volwassen versie van de buxusrups, wordt in geen enkele tuin graag aangetroffen. De schade is zichtbaar door kaalgevreten bladeren met spinsels. Voor u het weet is de hele buxus kaalgevreten en is er geen groen puntje meer te zien. De buxus herstelt zijn blad over het algemeen snel, maar is niet opgewassen tegen herhaaldelijke kaalvraat. Wij geven u graag advies om deze vervelende buxusmot te bestrijden in uw tuin.

Buxusmot herkennen

De eerste sporen van schade zijn vaak moeilijk te zien, omdat de jonge rupsen alleen het bladmoes aan de onderkant van het blad wegschrapen. Naarmate de buxusrupsen ouder worden beginnen ze met het nemen van happen uit de bladeren. Ook spint de buxusmot de bladeren bij elkaar, waardoor er kale aan elkaar gesponnen takken ontstaan. 

Hoe de buxusmot bestrijden?

De buxusmot (en vooral rups) is op de volgende manieren het beste te bestrijden:

 • Met de hand verwijderen
 • Aaltjes inzetten
 • Feromoonval voor de buxusmotten

Met de hand verwijderen

Het is ten eerste verstandig om de buxus regelmatig te controleren. Begin hier vroeg in het jaar (april, mei) mee als u de buxusrupsen ziet verschijnen. Hiermee voorkomt u een grotere populatie buxusrupsen in de zomer. Kijk dus goed of er aan elkaar gesponnen takjes te zien zijn in de buxus. Hier zitten de groene buxusrupsen vaak vlakbij. Het verwijderen van de rupsen met de hand kan wat langer duren, maar is wel heel effectief. 

Buxusrups • Gras en Groen Winkel

Aaltjes inzetten tegen de buxusmot

Een natuurlijke vijand van de buxusrups zijn aaltjes. Deze zijn ontzettend klein en dringen de buxusrups binnen. Eenmaal binnen voeden zij zich met de inhoud van de rups. De aaltjes brengen een bacterie met zich mee, waardoor de buxusrups na enkele dagen sterft. Na de dood gaan de aaltjes weer op zoek naar een nieuw slachtoffer. Buiten een insect kunnen de aaltjes namelijk niet overleven.

De aaltjes zet je in zodra er rupsen van de buxusmot zichtbaar zijn, meestal van april tot en met oktober. Voor het gebruik van aaltjes moet de omgevingstemperatuur tenminste 10°C zijn. Op deze manier kunt u de buxusmot op een natuurlijke manier effectief bestrijden in uw tuin. 

Feromoonval voor de buxusmot

Deze vallen bevatten het vrouwelijk seksferomoon van de buxusmot, waar de mannelijke motten op af komen. Ze komen in de feromoonval terecht en kunnen hier vervolgens niet meer uit. De bevruchting van de vrouwtjes zal hierdoor teruglopen, waardoor er minder buxusrupsen tot leven zullen komen.

De feromoonval moet wel op tijd uitgehangen worden, zodat de mannetjes niet alsnog de vrouwtjes al bevrucht hebben. Doe dit dus voor de vluchten van de buxusmot beginnen. Ook bestaat er de kans dat er ontzettend veel buxusmotten aanwezig zijn. Hierdoor ruiken de mannetjes ook de vrouwelijke motten. Op deze manier worden nog steeds vrouwtjes bevrucht. Het is dus aan te raden om dit meerdere jaren vol te houden om de gehele populatie te vangen.

Buxusmot • Gras en Groen Winkel

Kenmerken buxusmot

 • Het is een witte, doorzichtige vlinder, met een donkere rand aan de buitenkant
 • De buxusmot is ongeveer 4 cm groot en leeft niet langer dan twee weken
 • Oorspronkelijk komt de buxusmot uit Azië en is pas in 2010 voor het eerst in Nederland gesignaleerd
 • De rups van de buxusmot is te herkennen aan de groene kleur met over de lengte dikke zwarte en dunne witte strepen
 • In april en mei komt de buxusmot tevoorschijn. In gemiddeld één week tijd legt een vrouwtje wel 800 eitjes op de onderkant van bladeren.

Alternatieve planten voor de buxus

Heeft u helemaal genoeg van de buxusrupsen die uw tuin kaalvreten? Denk dan eens aan een alternatieve plant voor de buxus. Het bestrijden van de buxusrups is namelijk een terugkerende taak, waar u liever niet te lang mee bezig bent. Verliest u deze strijd ook nog eens? Dan heeft u alsnog een kale tuin. Dit kunt u beter voorkomen door naar de alternatieven te kijken!

Enkele goede alternatieven voor de buxus zijn:

 • Ilex crenata (Japanse hulst): deze plant komt het dichtst in de buurt van de buxus
 • Lonicera nitida (Chinese kamperfoelie): bent u op zoek naar een goedkope vervanger? Dan is deze plant een goede optie. De plant groeit ontzettend snel, maar zal dus ook veel gesnoeid moeten worden.
 • Taxus baccata: deze taxus lijkt totaal niet op de buxus, maar is een goed alternatief voor een dichte en bladhoudende haag.
 • Photinia fraseri ‘Little Red Robin’: deze haagplant heeft een mooie rode kleur en is bladhoudend in de winter. Het enige nadeel is dat deze plant niet snel een ondoordringbare haag zal vormen.
 • Ligustrum delavayanum: de liguster is een struik met zeer wilde vormen. Toch kunt u de veredelde soorten ook snoeien tot figuren of bolvormen.

Lees ook meer over