Straatgras

In het gazon kunnen naast onkruiden ook onkruidgrassen voorkomen, straatgras is één van die ongewenste grassen. Poa Annua, is de Latijnse naam voor straatgras, wijkt qua groeiwijze en kleur af van de wel gewenste grassen. Wilt u weten hoe u straatgras kunt herkennen en hoe u van dit vervelende onkruidgras afkomt? Lees dan hieronder snel verder.

Straatgras herkennen

Allereerst het herkennen van straatgras. Poa Annua is een één- of tweejarige grasplant die zich graag nestelt in het gazon. Het is een laagblijvende soort die een opvallend lichtgroene kleur heeft. Daarnaast kunt u straatgras herkennen doordat het in een vroeg stadium zaden aanmaakt. Deze bloeiaren verstoren de aanblik van het gazon.

Nadelen van straatgras

De grassen die wij geschikt achten voor het gazon zijn speciaal geselecteerd op een aantal kenmerken. Onder meer dezelfde kleur, groeiwijze, betreding tolerantie en zorgen voor een herstel na de beschadiging van het gazon.

Straatgras wijkt hier op tal van gebieden van af:

 • Lichtgroen van kleur
 • Komt vroegtijdig in bloei
 • Komt los bij betreding en veroorzaakt kale plekken
 • Het is gevoelig voor ziektes

Straatgras in de graszoden

Het bestrijden van straatgras is de laatste jaren steeds lastiger geworden. Strengere eisen, die een positief effect hebben op het milieu, hebben de chemische bestrijding van straatgras aan banden gelegd. De vestiging van straatgras in het gazon is dan ook onvermijdelijk. Inspelen op de zwakke plekken van het straatgras, uitgekiend onderhoud en nieuwe zaadmengsels zijn inmiddels de enige wapens tegen dit onkruidgras.

Ondanks alle inspanningen van graszodenkwekers komt straatgras ook voor in de graszoden die gekweekt worden. Dat is helaas niet volledig uit te sluiten.

Straatgras1 • Gras en Groen Winkel

Straatgras bestrijden

Wie de strijd aan wil gaan met straatgras heeft een aantal mogelijkheden. Thuis in mijn gazon met een beperkte omvang trek ik de polletjes er in een vroeg stadium uit. Dit is echter niet voor iedereen uitvoerbaar.

Daarom de twee mogelijkheden om straatgras te bestrijden op een rij:

 • Straatgras verwijderen
 • Vermeerdering straatgras voorkomen

Straatgras verwijderen

De meest doeltreffende manier is natuurlijk het verwijderen van het straatgras. Het geeft het beste resultaat doordat ook de verspreiding van nieuwe zaden direct wordt voorkomen. Kale plekken dienen vervolgens ingezaaid te worden of voor een snel resultaat kunnen er delen van een graszode worden ingepast.

Tips bij het verwijderen van straatgras:

 • Wacht totdat de bemesting in het gazon terug loopt. Door het kleurverschil zijn de verschillende grassen duidelijker zichtbaar.
 • Wacht minimaal een halve week nadat u gemaaid heeft. In die tijd kan het straatgras zaden aanmaken die boven het andere gras uittorenen.
 • Als laatste kunt u het straatgras het beste verwijderen in een droge periode. Het straatgras is zeer oppervlakkig geworteld en komt in periode van droogte makkelijker los.

Voor het verwijderen van het straatgras heeft u een aantal opties. U kunt allereerst handmatig aan de polletjes trekken. Deze komen, zoals gezegd, in periode van droogte eenvoudig los.

Daarnaast kunt u met een verticuteerhark het polletje verwijderen door plaatselijk het gazon dubbel te verticuteren. De tweede keer werkt u haaks ten opzichte van de eerste richting.

Als laatste kunt u met een schep of ander hulpmiddel de polletjes uitsteken. Bij deze methode is het handig om het gat weer op te vullen met een stuk van een nieuwe graszode.

Aanbiedinggraszaadherstel • Gras en Groen Winkel
Super Over Seeding tegen straatgras
60% grasbezetting binnen één maanjd
Doorzaaien bij bodemtemperaturen vanaf 4 °C
Laat SOS concurreren met straatgras!

Vermeerdering/ verspreiding straatgras voorkomen

Straatgras is een één- of tweejarige grasplant. Het hanteren van een uitsterfbeleid zou binnen twee jaar dus een duidelijke verbetering moeten geven. Dit doet u door te letten op een drietal zaken.

 • Verspreiding zaden voorkomen
 • Straatgras is kwetsbaar bij droogte
 • Zorg voor concurrerende grasplanten

Verspreiding zaden straatgras voorkomen

Een van de grootste problemen van straatgras is het zaad dat het voortbrengt. In tegenstelling tot de gewenste grassen in uw gazon komt het straatgras al vroegtijdig in bloei. Deze zaden kunnen tussen twee maaibeurten ontstaan en hangen slechts enkele centimeter boven de grond.

Heeft u last van straatgras in het gazon? Stop dan met mulch maaien. Uw grasmaaier verspreid feitelijk de graszaden over uw gazon. Hetzelfde geldt voor een robotmaaier. Ik kan me echter voorstellen dat dit een grotere aanpassing vergt, maar het is denk ik goed om te weten dat ook de robotmaaier een negatief effect heeft.

Straatgras is kwetsbaar bij droogte

De wortels van Poa Annua zitten zeer oppervlakkig. U kunt op deze zwakte inspelen door uw sproeigedrag aan te passen. Door ook bij zomers weer slechts één keer in de week te beregenen blijft straatgras kwetsbaar voor uitdroging. Dit grasplantje zal als eerste uitdrogen en zelf afsterven. Het enige nadeel is dat de stressreactie zorgt voor het aanmaken van nog meer zaden.

Het beperken van het beregenen van het gazon heeft een tweede positief effect. Door een tekort aan vocht kan het graszaad namelijk niet ontkiemen of zich verder ontwikkelen. Elke dag een klein beetje sproeien heeft juist het tegenovergestelde effect en is dus ook om die reden onwenselijk.

Zorg voor concurrerende grasplanten

In het gazon is het vaak dringen geblazen. Een goed onderhouden gazon laat door het uitstoelen van het gras weinig ruimte. Het komt echter voor dat er door betreding, droogte of juist nattigheid een meer open structuur ontstaat in het gazon. Op die momenten is het belangrijk om te zorgen voor kiemend graszaad. Dit graszaad kan dan de concurrentie aangaan met het ontkiemende zaad van het straatgras.

Lees hier meer over bijzaaien.

Barenbrug R.P.R.

Barenbrug R.P.R. is het graszaad dat het meest geschikt is om de strijd aan te gaan met straatgras. Het kiemt en vestigd zich eerder dan de meeste grasmengsels. Het ontwikkeld zich vervolgens tot een zeer sterke grasmat waarin geen ruimte is.

Najaarsdoorzaai is cruciaal. In vochtigere omstandigheden ontkiemen de zaden van het straatgras zich razendsnel. Gazons die doorgezaaid worden in het najaar hebben tot wel 40% minder last van straatgras in het voorjaar. Zodra de temperatuur onder de 10 graden zakt ontkiemd Barenbrug R.P.R. niet meer, terwijl straatgras ook bij 8 graden nog kiemkracht heeft.

Straatgras3 • Gras en Groen Winkel

Barenbrug S.O.S.

Barenbrug S.O.S. is speciaal ontwikkeld om ook bij lagere temperaturen te ontkiemen. Wilt u ook gedurende het late najaar en winter doorzaaien, kies dan voor Super Over Seeding van Barenbrug. Dit kiemt zelfs bij slechts 4 à 5 graden en is daardoor in staat kale plekken te bezetten voordat het straatgras de kans krijgt.

 • Doorzaaien bij lage temperaturen
 • Concurrerend graszaad voor het straatgras
 • Altijd een dichte en compacte grasmat
Straatgras2 • Gras en Groen Winkel