PH-waarde gazon

Kalk strooien op het gazon: waar is dit voor nodig? Veel planten, waaronder ook gras, hebben een bepaalde zuurtegraad nodig in de grond om goed te kunnen groeien. De ideale omstandigheid voor het gazon is een lichtzure bodem met een pH-waarde van 5,5 - 6,5.

Een neutrale of basische grond zou het gras geen goed doen; erger is het wanneer de grond zuur is geworden. Het gras zal dan niet alleen slechter groeien, maar gaat ook nog andere slechte tekenen vertonen die ontstaan door zure grond. Mossen zullen op zure grond langzaam aan het gras verdringen. 

Het nut van gazon kalk strooien

Waarvoor dient het strooien van kalk op uw gazon?

  • Houdt de pH-waarde op peil
  • Indirecte werking tegen de groei van mos
  • Voorkomt dat bodemleven inactief raakt
  • Gras stopt met groeien in een zure bodem
  • Meststoffen worden niet vrijgemaakt voor de grasplant

Aanleiding om het gazon kalk te geven

Om problemen vanwege de bodemverzuring voor te zijn, strooit u ter onderhoud van uw gazon kalk. Kalk heeft de eigenschap de pH-waarde van het gazon te verhogen. Strooi minimaal één keer per jaar kalk, want in gazons treedt een natuurlijk effect van verzuring op.

Verteren van organisch materiaal

Veel organische materialen hebben een zurende werking op de bodem wanneer deze verteren. Denk daarbij aan grasafval en bladafval van de bomen.

Gazonkalkstrooien3 • Gras en Groen Winkel

Gazonkalk strooien op uw gazon

Gazonkalk kunt u bij alle weersomstandigheden gebruiken zonder dat er risico is op verbranding. Bij het uitstrooien van de kalk is het wel ontzettend belangrijk de juiste hoeveelheid te geven. Een tekort zorgt ervoor dat de bodem zuur blijft; een overschot vertraagt de groei van het gras of laat het zelfs afsterven.

Voor het geven van kalk doet u er goed aan om de zuurtegraad van de bodem te testen met een pH-Bodemtest die o.a. ECOstyle aanbiedt.

  • Normaal gesproken is 1 keer per jaar 1 kg per 10m² voldoende.
  • Bij een pH-waarde < 5,5 strooit u 2x per jaar 2 kg per 10 m².
  • Bij een basisch gazon pH-waarde > 6,5 strooit u 0,5 kg per 10 m².
Gazonkalkstrooien2 • Gras en Groen Winkel

Wanneer kalk strooien?

Gazonkalk kan het hele jaar door gegeven worden. Voor de groei van de plant is de periode niet van belang, enkel dat het gebeurt wanneer het gazon verzuurt.

Normaal gesproken is het geven van gazonkalk vooral belangrijk in natte perioden waarin het gazon weinig zonlicht krijgt. Mos begint in die periode hard te groeien. Dit komt doordat mos geen zonlicht of mest nodig heeft en het gras in die periode juist stopt met groeien. Mos heeft dus geen concurrentie van groeiend gras, wat normaal gesproken de vorming van mos tegenhoudt.

Kalk strooien op uw gazon doet u om die reden bij voorkeur aan het eind van de herfst of begin van de winter. U helpt uw gazon zo om mosvorming tegen te gaan. Mos dat toch ontstaat in het gazon, kunt u door te verticuteren in het voorjaar bestrijden.

Strooi nooit kalk tegelijk met het geven van kunstmest. Kalk heeft de eigenschap meststoffen aan zich te binden, waardoor het gras deze stoffen niet meer opneemt en de meststoffen op den duur uitspoelen zonder dat het gras daar profijt van heeft gehad.

Om diverse redenen is beter om helemaal geen kunstmest te gebruiken. Milieuvriendelijke en 100% organische gazonmest kan wel tegelijk met kalk worden gestrooid.

Tijdens het uitvoeren van het gazononderhoud in het voorjaar worden beide producten vaak tegelijkertijd toegepast. De pH-waarde van de bodem, die in de winter vaak verzuurd, kan dan gecorrigeerd worden.

Bij de juiste pH-waarde is er een actief bodemleven. Dit maakt vervolgens de voedingselementen uit de 100% organische bemesting vrij opneembaar voor het gras. Zo helpt u het gazon sterk het voorjaar in te gaan!

Lees meer over gazononderhoud