De pH-waarde van het gazon

Wilt u weten waarom deze pH-waarde zo belangrijk is en hoe u deze eenvoudig meet en op peil brengt? Lees dan verder, we geven u graag advies!

Weet u wat de pH-waarde is van de bodem van uw gazon of tuin? Deze vraag zal door de meeste tuinbezitters onbeantwoord blijven. En dat is eigenlijk best een beetje vreemd. Ervoor zorgen dat uw gazon de juiste pH-waarde heeft is namelijk net zo belangrijk als het bemesten van het gazon of het geven van water in de zomer. 

Wat is de pH-waarde?

De zuurtegraad van een waterige oplossing drukken we uit in een pH-waarde. Het is een schaal die duidelijk maakt of een oplossing zuur of basisch is. De schaal loopt van 0 tot 14, waarbij 0 enorm zuur is en 14 basisch. Bij een pH-waarde van 7 spreken we van pH-neutraal. Enkele voorbeelden om dit te verduidelijken:

 • Citroensap pH-waarde 2
 • Gedistilleerd water pH-waarde 7
 • Vloeibare zeep pH-waarde 10

Waarom is de pH-waarde zo belangrijk?

Door natuurlijke processen verzuurt de bodem in de tuin. Dit komt met name door de afbraak van organische materialen. Wordt de bodem te zuur? Dan heeft dit nadelige gevolgen voor uw gazon. Gevolgen van een lage pH-waarde voor het gazon zijn:

 • De ontwikkeling en activiteit van het bodemleven nemen af. Zonder een actief bodemleven komen er geen of in ieder geval minder voedingsstoffen vrij voor het gazon.
 • Zware metalen die zich in de grond bevinden lossen op, daardoor kan de grasplant vergiftigd raken.
 • Mos groeit juist erg goed op een zure ondergrond. Het zal zich in een rap tempo ontwikkelen en de plaats van het gras overnemen. 

Ter verduidelijking: Als de bodem te zuur is heeft het dus ook geen zin om mest te strooien. Er is namelijk een actief bodemleven nodig om de gazonmest om te zetten in opneembare voeding.

Wat is de juiste pH-waarde voor het gazon?

Gras geeft de voorkeur aan een licht zure ondergrond om te groeien. Een pH-waarde van 6,5 is ideaal, maar eigenlijk is alles tussen de 5,5 en 6,5 acceptabel.

Wanneer meet u de pH-waarde van het gazon?

Het meten van de pH-waarde kunt u normaal gesproken beperken tot twee momenten in het jaar. In het voorjaar voordat u het bemest, zodat u zeker weet dat de gazonmest ook opgenomen kan worden, en in het najaar om te voorkomen dat er in de winter veel mos groeit in het gazon.

Hoe meet u de pH-waarde van het gazon?

Meten is weten! Juist omdat de pH-waarde van het gazon vrij nauw komt is het meten van de zuurtegraad zo belangrijk. Dit kunt u doen met een speciale pH-meter, maar het kan ook heel erg eenvoudig. ECOstyle heeft speciaal voor het meten van de pH-waarde in de tuin een pH-bodemtest ontwikkelend. U kunt hiermee in totaal 8 keer een test uitvoeren. Het uitvoeren van de test is zeer eenvoudig en gaat als volgt:

 • Neem op meerdere plekken grond uit de bovenste 5-10 cm van het gazon en meng deze.
 • Vul het reageerbuisje uit de test met 1 cm gemengde grond. Voeg 2,5 cm gedestilleerd water toe.
 • Voeg 1 tabletje toe, sluit het reageerbuisje en schud totdat het tabletje is opgelost.
 • Wacht enkele minuten totdat het water een heldere kleur heeft gekregen.
 • Vergelijk de kleur van de test met die op de verpakking en u weet de pH-waarde van uw gazon.
Idealephwaardegazon1 • Gras en Groen Winkel

Hoe brengt u de pH-waarde op peil?

De pH-waarde van het gazon brengt u op peil door kalk te strooien. Het kan daarbij nodig zijn om dit in meerdere kalk giften te doen. Er mag namelijk niet meer dan 3 kg kalk per keer worden gestrooid. Als u een bodemtest heeft uitgevoerd, kunt u vervolgens in de bijsluiter lezen hoeveel kalk er nodig is voor uw gazon. Wij hebben het advies hieronder overgenomen in de tabel.

pH-waarde Aantal kg per 10 m² 

Werkzaamheden

4.0 8 kg Tweemaal 3 en eenmaal 2 kg kalk 
4.5 6 kg Tweemaal 3 kg kalk
5.0 5 kg Tweemaal 2,5 kg kalk
5.5 4 kg Tweemaal 2 kg kalk
6.0 1 kg Eenmalig 1 kg
6.5 1 kg Eenmalig 1 kg

100% organische gazonmest en kalk strooien op één dag

Gras en Groen is een groot voorstander van 100% organische gazonmest, maar wat heeft dat nou met kalk te maken? Nou, een groot voordeel van 100% organische gazonmest is dat deze tegelijkertijd met kalk gestrooid kan worden. Dat is bij kunstmest of organisch-minerale gazonmest niet het geval. Daar moet u 6 weken wachten tussen het uitstrooien van beide producten. 

Wanneer u het strooien van kunstmest of organisch-minerale meststoffen combineert met het strooien van kalk volgen er namelijk chemische reacties. Kalk kan zorgen voor de vervluchtiging van stikstof en het binden van fosfaat.

We hopen dat het na het lezen van deze pagina een stuk duidelijker is geworden waarom de pH-waarde van het gazon zo belangrijk is! Begin in het voorjaar dus niet met het bemesten van het gazon voordat u de pH-waarde op peil heeft gebracht.