Gazon bemesten

Is het nodig om het gazon te bemesten? Dit is één van de meest gestelde vragen over het gazononderhoud. Het antwoord daarop is duidelijk: Ja! Een gezonde grasmat kan niet zonder gazonmest. Hoewel er van nature ook voeding in de bodem zit is het aanvullen van de voedingsstoffen met gazonmest noodzakelijk. 

Door het gazon te bemesten voorkomt u uitputting van de bodem. Bedenk maar eens hoeveel gras u jaarlijks na het maaien afvoert. Met elke opvangbak met grasafval die u weggooit verwijdert u ook voedingsstoffen uit het gazon.

Advies over het gazon bemesten

Wilt u het gazon bemesten,maar roept dit vragen bij u op? Lees dan eerst onze adviezen over het bemesten van het gazon! 

Waarom het gazon bemesten?

Net als alle andere tuinplanten heeft ook gras voldoende meststoffen nodig. Met twee á drie gerichte bemestingen voorziet u het gras van de benodigde NPK's. Deze letters staan voor Stikstof (N), Fosfaat (P) en Kalium (K) en deze voedingselementen zorgen in uw gazon voor:

 • Een donkergroene kleur
 • Een gezonde groei
 • Een goede weerstand tegen gazonziekten
 • Indirecte werking tegen mos en onkruid
 • Het zelfherstellend vermogen van uw gazon na betreding
Gazonbemesten5 • Gras en Groen Winkel

Waarmee het gazon bemesten?

Het is belangrijk om te weten welke voedingsstoffen het gazon nodig heeft en in welke verhouding. Elke NPK heeft een eigen functie voor de plant. Het ontbreken van één van deze meststoffen leidt tot een slechte, onregelmatige groei of een licht groene kleur. Naast deze drie voedingsstoffen heeft het gras ook nog behoefte aan sporenelementen. 

Verschillende voedingsstoffen in gazonmest zijn:

 • Stikstof (N): gras heeft dit nodig voor de groei van grassprieten.
 • Fosfor (P): gras heeft dit nodig voor de vorming van wortels.
 • Kalium (K): dit zorgt dat gras bestand is tegen ziekten.
 • Sporenelementen: deze dragen bij aan de donkergroene kleur.
Gazonbemesten1 • Gras en Groen Winkel

Waarom 100% organische gazonmest?

Gras en Groen adviseert bij het bemesten van het gazon het gebruik van 100% organische gazonmest. Dit kan zijn Gazon Professional of Myco-Gazon van ECOstyle.

Organische meststoffen bieden grote voordelen ten opzichte van kunstmest. Ze hebben een langdurige werking en zorgen bovendien voor een actiever bodemleven. Dit bodemleven is van essentieel belang voor het omzetten van organisch materiaal naar meststoffen en het luchtig houden van de bodem.

Wist u dat 7% van het gas in Nederland wordt gebruikt voor de productie van kunstmest? Nog een voorname reden om daar mee te stoppen!

Gazonbemesten2 • Gras en Groen Winkel

Wanneer het gazon bemesten?

Het bemesten van het gazon kent een jaarlijks terugkerend patroon. In het voorjaar krijgt het gazon een eerste bemesting om een boost te krijgen en te herstellen van de winter. Doorgaans start u met het bemesten na de eerste maaibeurt in maart. Dankzij de toegevoegde protozoa is de 100% organische gazonmest al bij een bodemtemperatuur vanaf 5 °C werkzaam. Vervolgens dient u, afhankelijk van de grondsoort in uw tuin, het bemesten nog één of tweemaal te herhalen.

Bemest het gazon niet meer na eind september

Geef na september geen meststoffen meer aan het gazon. Het gras neemt deze door de verminderde groei niet meer op. Vooral stikstof dat daardoor in de grond blijft zitten, is de voedingsbron voor veel (schadelijke) schimmels. Heeft u een gazon dat in het najaar is aangelegd? Kies dan voor Nutri-Najaar. Deze meststof is speciaal voor een late toepassing in het jaar ontwikkeld.

Bemestingsschema voor het gazon

In het onderstaande schema kunt u zien wanneer en hoeveel gazonmest u dient te verspreiden. In het onderstaande schema zijn wij uitgegaan van de 100% organische meststoffen die wij zelf adviseren. Kiest u voor een ander type gazonmest? Volg dan het advies op de verpakking op!

  Kg/100 m² Zandgrond Kleigrond
1e bemesting 10  Maart - mei Maart - juni
2e bemesting Juni - juli Juli - sept
3e bemesting Aug - sept -
Aanbiedinggazonmest • Gras en Groen Winkel
100% organische gazonmest
Milieuvriendelijk
Langdurig werkzaam
Werkzaam vanaf 6 graden

Voor- en nadelen van verschillende soorten gazonmest

100% organische gazonmest Organisch-minerale gazonmest Kunstmest
+ Milieuvriendelijk + Minimaal 60% organisch + Juiste NPK met sporenelementen
+ Geleidelijke en langdurige groei + Werkt langdurig + Snel resultaat
+ Juiste NPK met toegevoegde protozoa + Juiste NPK met sporenelementen - Doodt het bodemleven
+ Activeert het bodemleven - 40% mineraal en dus kunstmest - Spoelt uit en verontreinigd de bodem
+ Leidt niet tot verbranding  - Kan leiden tot verbranding - Kan leiden tot verbranding

Hoe bemest u het gazon?

Maai voordat u gaat bemesten altijd het gazon. Dit zorgt ervoor dat de gazonmest niet op het gras blijft liggen en zorgt dus voor een betere verdeling. Het bemesten van het gazon kan op twee manieren worden uitgevoerd: Handmatig of met behulp van een strooiwagen.

Met name voor de grotere gazons is het gebruik van een strooiwagen aan te bevelen. Het vereenvoudigd de werkzaamheden en helpt om de gazonmest zeer gelijkmatig te verspreiden, daardoor krijgt het gazon een egaal groene kleur en voorkomt u groeipieken.

Na het bemesten is het niet noodzakelijk om te sproeien, organische gazonmest kan namelijk niet leiden tot verbranding. Organische gazonmest is niet geurloos. Door te sproeien na het gazon bemesten verminderd u de geur en wordt de opname van de gazonmest bespoedigd.

Het gazon handmatig bemesten

 • Weeg de hoeveelheid gazonmest nauwkeurig af
 • Deel de hoeveelheid gazonmest op in twee gelijke hoeveelheden
 • Strooi één deel in de lengte van het gazon
 • Strooi het andere deel haaks op de eerste richting

Het gazon bemesten met een strooiwagen

 • Weeg de hoeveelheid gazonmest nauwkeurig af
 • Sluit de strooiklep en vul de strooiwagen
 • Zet de strooiwagen in de juiste stand:
  • Gardena stand 6 of Wolf-Garten stand 8
 • Maak zoveel mogelijk lange rechte banen over het gazon

Zorg voor een actief bodemleven

In de bodem van het gazon spelen zich allerlei natuurlijke processen af, hiervoor is het bodemleven verantwoordelijk. Het grootste nadeel van kunstmest en organisch-minerale meststoffen is dat deze het bodemleven doden. De natuurlijke processen stoppen waardoor er problemen kunnen ontstaan. 

Door tegelijkertijd met de voorjaarsbemesting Terra-Fertiel of Bodem Actief te verspreiden ent u nieuw bodemleven.

 • Breekt grasafval en ander organisch materiaal af
 • Draagt bij aan een goede bodemstructuur
 • Beperkt het aantal ziekteverwerkende organismen
 • Vergroot het wortelbereik

Heeft uw gazon ook kalk nodig?

Als een gazon een lage pH-waarde heeft leidt dit tot problemen in het gazon. Het gras stopt met groeien en er ontstaat mos. Van deze problemen zijn de meeste gazonbezitters wel op de hoogte, maar wist u ook dat de voedingsstoffen niet beschikbaar komen voor de grasplant?

Bij een zure bodem wordt het bodemleven namelijk inactief. Micro-organismen, bateriën en schimmels zetten de gazonmest dan niet meer om in opneembare voedingsstoffen voor het gazon. Strooi altijd éénmaal per jaar kalk, bij voorkeur laat in het najaar. Met een eenvoudige bodemtest van ECOstyle meet u de zuurtegraad. Op basis van de uitslag kunt u gericht kalk strooien.

Gazonbemesten3 • Gras en Groen Winkel

Lees ook eens