Haag onderhouden

Om langdurig te genieten van uw haag, is het essentieel om de haag goed te onderhouden. Een goed onderhouden haag kent een gezonde groei die ervoor zorgt dat er geen doorkijk is. Daarnaast is snoeien natuurlijk essentieel om een strakke aablik en dus hoge sierwaarde te creeëren.

Maar wat is er nu exact nodig om te zorgen voor een fraaie haag in uw tuinGras en Groen legt dit graag aan u uit zodat u nog jarenlang plezier heeft van een schitterende haag als tuinafscheiding of als element in uw tuin.

Belangrijke onderdelen onderhoud

Voor een fraaie haag zijn de vier onderstaande zaken van belang. Let wel, een gezonde groei begint in de bodem en dus bij het aanplanten van uw haag!

  • Haag bemesten
  • Haag bewateren
  • Haag snoeien 
  • Afweer en bestrijden ziekten en plagen

Bemesten van de haag

Het bemesten van uw haag is één van de belangrijkste onderhoudstaken. De NPK's in de haagbemesting ondersteunen de haag in de groei, geven kleur aan het blad en zorgen voor een goede weerstand.

Periode Hoeveelheid mest per 5 m1
Maart - April 250 gram 
Mei - juni 125 gram
Augustus - september 125 gram
Haagbemesten1 • Gras en Groen Winkel

Haag bewateren

Nadat uw haag is aangeplant is het geven van water cruciaal. De planten hebben in perioden van droogte uw hulp hard nodig. Door middel van het leggen van druppelslangen kan de haag eenvoudig van extra water worden voorzien.

Aantal liter water per 5 strekkende meter haag

Diepte plantgat Kleigrond Zandgrond
30 cm 13,5 30
60 cm 125 270
Haagonderhouden2 • Gras en Groen Winkel

Haag snoeien

Het snoeien van de haag betreft het grootste deel van het onderhoud van de haag. De frequentie en de manier van snoeien hangt sterk af van het type haag. Zo moet er rekening gehouden met de groeisnelheid van de haag, maar ook met hoe ver de haag mag worden ingesnoeid.

Over het algemeen is het raadzaam om de haag licht schuin in te snoeien. Een taps toelopende haag is sterker. Bovendien kunnen licht en lucht de gehele haag bereiken.

Vind hier meer informatie over het snoeien van de haag.

Haagonderhouden3 • Gras en Groen Winkel

Lees ook meer over