Ritnaalden in de tuin

Heeft u van de ene op de andere dag ineens een dode plant in de tuin? Dan is er een kans dat er ‘s nachts ritnaalden actief zijn geweest. Deze beestjes voeden zich namelijk graag met wortels en stammen. Ritnaalden kunnen voor een lange periode schade aanbrengen. Ritnaalden zijn niet bestand tegen uitdroging, dus trekken zij bij hoge temperaturen diep de bodem in. We geven u graag tips en adviezen om deze vervelende ritnaalden te bestrijden! 

Ritnaalden herkennen

Ritnaalden zijn de larven van kniptorren. Wanneer de ritnaalden nog jong zijn eten zij vooral dood organisch materiaal. Grote ritnaalden richten zich tot de ondergrondse delen van de plant, zoals de wortels en de stam. Ze kunnen een plant volledig los vreten van zijn wortels. Ritnaalden veroorzaken vooral schade aan de wortels van aardappelplanten, bieten, maïs, graansoorten, uien en prei. De aangetaste planten verkleuren en sterven vervolgens af. 

Hoe schade door ritnaalden voorkomen?

Ritnaalden kunnen een vervelende plaag vormen voor mensen met een moestuin of siertuin. In de video hiernaast wordt dieper ingegaan op de vraatschade die ritnaalden kunnen aanrichten.

Een natuurlijke vijand van de ritnaalden zijn aaltjes. U mengt deze met water en verspreid dan het mengsel over de grond waar veel ritnaalden te vinden zijn. Het is aan te bevelen dit vooral in het vroege voorjaar te doen. De aaltjes gaan op zoek naar de ritnaalden en dringen hen vervolgens binnen. Door een bacterie die de aaltjes uitscheiden zullen de ritnaalden na enkele dagen sterven. Vervolgens gaan de aaltjes op zoek naar een nieuw slachtoffer. 

Trechterval voor de kniptor

Een andere oplossing om zo veel mogelijk ritnaalden te voorkomen is door de kniptorren te bestrijden. De trechterval, ook wel feromoonval genoemd, bevat een stofje waar mannelijke kniptorren op afkomen. Vul de val met een klein laagje water om te voorkomen dat de kniptorren alsnog de val kunnen verlaten. 

Plaats de val zo vroeg mogelijk in het seizoen (halverwege maart), voordat ze de vrouwtjes bevruchten. Op deze manier voorkomt u een plaag van de schadelijke ritnaalden.

Kenmerken ritnaalden

Waaraan kunt u de ritnaald herkennen?

  • 1 tot 4 cm groot
  • Gele tot geelbruine kleur
  • Vanwege de kleur worden ze ook wel koperwormen genoemd
  • De kop is donker gekleurd en hij heeft opvallende kaken
  • Leven het liefst in een vochtige bodem, zo'n 10 tot 25 cm onder de grond

 

Levenscyclus van de ritnaalden

De levenscyclus van de ritnaalden is als volgt te omschrijven: de kniptorren zetten in het voorjaar hun eitjes af in grasland of granen. Elk vrouwtje kan ongeveer 40 eitjes leggen en sterft kort hierna. Enkele weken later komen hier de larven uit tevoorschijn. Voordat de larve is uitgegroeid tot een volwassen ritnaald, zijn er vaak drie tot vijf jaar verstreken. Hierna verpoppen zij zich tot een kniptor.

In de eerste twee jaar van hun bestaan voeden ritnaalden zich vooral met dood organisch materiaal, maar ook dan kunnen ze al schade veroorzaken aan gewassen. Ritnaalden kunnen voor een lange periode schade aanbrengen in uw tuin. Vooral uw moestuin is erg in trek bij de ritnaald. Die schade is eigenlijk in twee periodes op te delen. De eerste schade door de ritnaald is tijdens het vroege voorjaar en de tweede schade in het najaar.

Grasland • Gras en Groen Winkel
Aankondiging BTW verhoging naar 21% op zaden. Profiteer nog tot 1 januari van 9%.