Bladluis in de tuin

De bladluis is een plantenetend insect. Bladluizen bestaan in allerlei kleuren en zijn met het blote oog maar moeilijk te zien. U doet hard uw best om de tuin levendig en groen te houden, maar deze beestjes kunnen al snel roet in het eten gooien. Hoe kunt u de bladluis bestrijden zonder chemische middelen te gebruiken? Gras en groen adviseert u graag met natuurlijke oplossingen voor uw bladluizen plaag in de tuin. Laat de natuur en bodem voor u werken, alles voor een duurzame toekomst! 

Bladluis herkennen

De bladluis zoekt vooral het groeipunt van een plant op, bijvoorbeeld een jonge stengel. Waar nieuw en groeiend blad ontstaat is voor bladluizen de ideale plek. Ze zitten dan vaak op de onderkant van het blad. Ook bloemknoppen zijn een goede voedselbron voor bladluizen. Ze zuigen de sappen en voedingsstoffen van groene planten naar binnen. Daarnaast drukken de bladluizen bij iedere plantenbeet een beetje speeksel in de cel. Hierdoor wordt de plant geïnfecteerd met virussen, waarna de plant verzwakt.

Aanbiedingbladluis • Gras en Groen Winkel
Effectieve bestrijding van bladluis
100% natuurlijke insectenbestrijding
Werkt snel en gemakkelijk
Ook geschikt voor bestrijden van o.a. trips en witte vlieg
Bladluis3 • Gras en Groen Winkel

Schadebeeld van de bladluis

Bijna iedere plant kan van de ene op de andere dag ineens helemaal vol zitten met bladluizen. Bladluizen planten zich ontzettend snel voort, waardoor er wel 15 generaties in één jaar tijd in uw plant kunnen leven! De grootste schade die aan de plant wordt toegebracht is het virus dat de bladluizen overbrengen.

Daarnaast zuigen bladluizen sappen uit de plant. Deze sappen heeft de plant echter nodig om gezond te blijven en goed te groeien. Hoe minder bouwstoffen de plant heeft, hoe groter de kans is dat de plant uitdroogt of zelfs uitsterft. Ook scheiden de bladluizen honingdauw af. Deze plakkende vloeistof is de ideale voedingsbodem voor schimmels. Deze schimmels zijn over het algemeen zwart en worden in combinatie met de bladluis daarom roetdauw genoemd. Bovendien zijn mieren, wespen en bijen ook dol op de nectarachtige vloeistof. Mieren kunnen dan ook actief zijn in het beschermen van de bladluis!

Hoe de bladluis bestrijden?

Veel mensen gebruiken de methode van koud water. Wanneer je koud water spuit op de planten, zullen de bladluizen over het algemeen vertrekken. De luizen houden niet van dit koude water en zullen een andere plek gaan zoeken. Toch is het verstandig om voor een effectievere bestrijdingsmethode te kiezen. Er bestaat natuurlijk altijd de kans dat de bladluizen weer terug komen. De bladluis is het beste te bestrijden met natuurlijke vijanden. De grootste vijanden van de bladluis zijn:

  • Lieveheersbeestjes
  • Sluipwespen

Lieveheersbeestjes

Bladluizen vormen de ideale maaltijd voor lieveheersbeestjes. Zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes eten de bladluizen. Een larve kan gemiddeld 120 bladluizen per dag eten en een volwassen lieveheersbeestje zo’n 80 stuks.  U strooit de larven uit over de plant, waarna de larven (en na verpopping lieveheersbeestjes) vanzelf de bladluizen op zullen eten.

Toch heeft het lieveheersbeestje ook een vijand! De mieren zijn namelijk dol op het honingdauw dat een bladluis achterlaat. Zij beschermen de bladluizen tegen de natuurlijke vijanden. Het is dus verstandig om bij aanwezigheid van veel mieren deze eerst te bestrijden. Hoe u dat het beste kunt doen en wat daarvoor nodig is leest u op deze pagina

Sluipwespen

Ook sluipwespen houden van de kleine bladluizen. De volwassen vrouwelijke sluipwesp legt haar eitjes in een bladluis. De bladluis zwelt vervolgens op en wordt een soort van bruine mummie. De volwassen sluipwespen komen ongeveer twee weken na de uitzet van de wespen via de achterkant van de mummie tevoorschijn. Zo verwijdert u de bladluizen en komen er automatisch meer sluipwespen! 

Daarnaast kunt u met producten zoals Ecokuur bladinsecten concentraat of ECOstyle LuisVrij de bladluizen ook effectief bestrijden in uw tuin. Het bladinsecten concentraat verandert de smaaksamenstelling van de bladeren en dat heeft een indirect effect op de aantasting door schadelijke insecten.  

Misschien ook interessant