Miljoenpoot in de tuin

Het zijn misschien niet de meest gespotte beestjes in de tuin, maar ook de miljoenpoot kan voor vervelende schade zorgen. Miljoenpoten eten vooral dood organisch materiaal. Ze richten in eerste instantie dus geen schade aan.

Pas wanneer er een gebrek aan voedsel ontstaat, zal de miljoenpoot naar andere dingen op zoek gaan. Ze beginnen dan met het eten van wortelpunten. Hierdoor creëren miljoenpoten ook schade door indirect schimmels en bacteriën te veroorzaken. Hoe kunt u de miljoenpoot het beste bestrijden? We adviseren u graag hier!

Miljoenpoot herkennen

Een miljoenpoot behoort tot de geleedpotigen. Waar is de miljoenpoot aan te herkennen?

  • Glanzend zwart van kleur en donkerbruine of roodbruine stukjes tussen de segmenten
  • De lengte van de miljoenpoot varieert enorm van 2 mm tot 30 cm
  • Miljoenpoten leven vooral onder de grond of in de bodem
  • Kan wel 100 jaar oud worden
  • De meeste miljoenpoten hebben maar 80 tot 400 poten

Miljoenpoot bestrijden met aaltjes

Er bestaat eigenlijk maar één methode die echt effectief is in het bestrijden van de miljoenpoot. Dit kan het beste gedaan worden door aaltjes als natuurlijke vijand in te zetten.  Meng de aaltjes met water en verspreid het mengsel met een gieter over de bodem.

De aaltjes zullen op zoek gaan naar de miljoenpoten en deze binnendringen. Ze eten de miljoenpoot van binnen op en besmetten de miljoenpoot met een bacterie. Hierdoor sterft het beestje ongeveer 2 tot 3 dagen later. Vervolgens gaan de aaltjes weer op zoek naar een nieuw slachtoffer. Aaltjes tegen miljoenpoten kunnen ingezet worden bij een bodemtemperatuur van tenminste 10°C.

Miljoenpoot • Gras en Groen Winkel

Miljoenpoot voorkomen

Daarnaast zou u de aanwezigheid van miljoenpoot in de tuin ook kunnen voorkomen door het probleem bij de oorzaak aan te pakken. Miljoenpoten eten graag dode blaadjes en ander organisch materiaal. De miljoenpoten zullen hierbij vooral kiezen voor jonge en kwetsbare planten. Bij bieten, aardbei, wortels, aardappelen en de wortels van sommige sier- en fruitgewassen zijn zij het meest te vinden.

Ze zitten het liefst onder bladeren, stenen en houten stronken. Zo’n beschut plekje in de tuin is ideaal voor de miljoenpoot. Probeer dus zoveel mogelijk materiaal weg te halen waar de miljoenpoot van leeft! Dit zal de miljoenpoot aan het denken zetten om ergens anders onderdak te gaan zoeken.

Misschien ook interessant