Aardrups in de tuin

Aardrupsen zijn de rupsen van verschillende soorten nachtvlinders. De eitjes van de vlinders worden afgezet op een waardplant. Na een week komen de eitjes uit. De kans dat u de aardrups tegenkomt in uw tuin is niet heel groot.

Maar toch kunnen zij onder de grond grote schade aanrichten. Aardrupsen nemen hapjes uit de bladeren of laten de planten zelfs afsterven. Als aardrupsen in grote getalen zijn, kunnen ze een vervelende plaag vormen in de akkerbouw, in moestuinen en bij siergewassen. Wij leggen u hier graag uit hoe u de aardrups het beste kunt bestrijden.

Aardrups herkennen

In het begin voeden aardrupsen zich met jonge bladeren, maar na twee weken gaan ze ondergronds leven. De aardrupsen zijn actief vanaf juli tot maart. Eigenlijk eten ze net zo lang door totdat het begint te vriezen. In april verpopt de aardrups onder de grond.

Ze kunnen als eitje, rups, pop of volwassen vlinder overwinteren. De aardrupsen worden vaak met emelten verward, de larven van langpootmuggen. Maar bij aanraking rolt de aardrups zich op en de emelt krimpt. Ook heeft een aardrups poten en een emelt niet.

Hoe de aardrups bestrijden?

Er bestaan verschillende mogelijkheden om de aardrups te bestrijden. De meest effectieve manieren om de aardrups niet meer terug te zien in uw tuin zijn:

  • Aaltjes als natuurlijke vijand van de aardrups
  • Sluipwespen tegen de eitjes van de vlinders
  • Onkruid weghalen

Aaltjes tegen aardrups

Bij het gebruik van aaltjes worden de aardrupsen geïnfecteerd met een bacterie. Meng de aaltjes met water en spuit deze over de grond waar de aardrupsen zich bevinden. De aaltjes gaan op zoek naar de aardrupsen en dringen binnen, waarna ze binnen enkele dagen sterven. Uit de dode aardrupsen ontstaat weer een nieuwe generatie aaltjes, die op zoek gaan naar andere aardrupsen om te infecteren. 

Aardrups • Gras en Groen Winkel

Aardrups bestrijden met sluipwespen

De sluipwespen richten zich in tegenstelling tot de aaltjes op de vlinders. Sluipwespen leggen hun eitjes in de eitjes van motten. Het eitje wordt geparasiteerd en kleurt zwart.

Het eitje groeit op deze manier niet uit tot een aardrups. Er ontstaat juist een nieuwe sluipwesp uit dit ei, die vervolgens weer op zoek gaat naar nieuwe eitjes om te parasiteren.

De sluipwespen leven ongeveer twee weken en zijn niet gevaarlijk voor mensen. Bij een temperatuur van minimaal 15°C ontwikkelen de sluipwespen zich. Maar hoe hoger de temperatuur is, hoe beter de sluipwespen hun werk doen.

Onkruid weghalen

Een tuin met veel onkruid zorgt sneller voor een plaag van aardrupsen. Bovendien kan onkruid het aanzicht van uw tuin nogal verpesten. Houd de tuin dus goed bij door regelmatig het onkruid weg te halen!

Kenmerken aardrups

Aardrupsen zijn de rupsen van verschillende soorten nachtvlinders en behoren tot de familie van de uilen. Waar kunt u de aardrups aan herkennen?

  • De aardrups heeft een lichtgrijze tot lichtbruine kleur en wordt maximaal 5 cm groot
  • Wanneer u de aardrups aanraakt, zal hij zichzelf oprollen
  • De rupsen leven in een holletje onder de grond en gaan in de nacht op zoek naar eten
  • De eitjes van de vlinders worden afgezet op een waardplant

Schadebeeld van de aardrups

Wanneer de eitjes uitgekomen zijn eten de jonge aardrupsen als eerste de bladeren van groenteplanten, sierplanten en knolgewassen. Ze knagen kleine gaatjes in de bladeren. Na de eerste vervelling gaan ze onder de grond. Daar eet de aardrups aan wortels en andere ondergrondse delen van de plant. 

Ook kan de aardrups de plantvoet die net op de scheiding tussen de grond en lucht zit doorknagen. In de nacht kan de aardrups ook eenvoudig aan bereikbare bladstelen vreten. Hierbij trekken ze stukjes van de plant mee de grond in. Half uit de grond stekende plantendelen verraden dan ook de schuilplaats van de aardrups.