Paddenstoelen in het gazon

Tijdens verschillende perioden in het jaar kunnen er paddenstoelen in het gazon ontstaan. Hoewel de meeste soorten geen schade veroorzaken aan het gazon, is het geen fraai gezicht. Bovendien worden paddenstoelen met schimmels - en dus ziekten - geassocieerd, wat ervoor zorgt dat u gaat twijfelen aan de gezondheid van uw gazon. Er kunnen verschillende schimmels actief zijn die schadelijk zijn. Hiervan uit alleen de Marasmius oreades zich als paddenstoel.

Schadelijke schimmels in het gazon zijn:

Oorzaken van paddenstoelen in het gazon

Paddenstoelen groeien voort uit schimmels. Deze zijn van nature in de grond aanwezig en dus op zich niets om u zorgen over te maken. De oorzaak van het ontstaan van paddenstoelen heeft vaak te maken met de aanwezigheid van organisch materiaal in de grond. Organisch materiaal bestaat uit dood hout, bladeren en andere plantenresten.

Een andere oorzaak van paddenstoelen kan de aanwezigheid van stikstof zijn. Hieruit zijn de schimmels opgebouwd. Wanneer de juiste groeiomstandigheden, warm en vochtig weer, bereikt worden, zullen op plaatsen met veel organisch materiaal of stikstof paddenstoelen verschijnen. Wanneer de weersomstandigheden veranderen, verdwijnen de meeste paddenstoelen weer vanzelf. In veel gevallen hoeft u er dus niets aan te doen!

Paddenstoelen na de aanleg van het gazon

Een bekend fenomeen zijn de kleine paddenstoelen die in het gazon ontstaan kort na de aanleg van de graszoden. Tijdens het leggen van de graszoden strooien onze medewerkers een bemesting uit over de ondergrond van uw gazon. Deze bemesting stimuleert de graszoden om snel te wortelen in de ondergrond. Daardoorkunt u eerder genieten van een nieuw gazon.

Niet alle meststoffen worden direct opgenomen door het gras en door de hoge concentratie aan stikstof ontstaan, bij de juiste weersomstandigheden, paddenstoeltjes in uw gazon.

Deze zijn echter onschuldig en verdwijnen zodra de meststoffen zijn opgebruikt. Met het maaien van het gras neemt u de paddenstoelen weg en na enkele maaibeurten merkt u dat de paddenstoelen niet langer verschijnen in uw gazon. Het is dus absoluut niets om u zorgen over te maken!

Paddenstoelengazon1 • Gras en Groen Winkel

Paddenstoelen uit het gazon verwijderen

Hoewel vrijwel alle paddenstoelen onschuldig zijn, en het gazon dus geen schade toebrengen, kan het zijn dat u ze wilt verwijderen. U vindt ze niet mooi, twijfelt of ze giftig zijn of toch stiekem uw gazon aantasten. 

Wilt u de paddenstoelen dus toch verwijderen? Hiervoor kunt u simpelweg gebruikmaken van een grasmaaier. Door het gras te maaien verwijdert u de paddenstoelen. Vang net als het gras ook de paddenstoelen op in de opvangbak. De paddenstoelen kunnen dan geen sporen achterlaten in het gazon.

Paddenstoelengazon2 • Gras en Groen Winkel

Paddenstoelen bestrijden

Voor het bestrijden van paddenstoelen zijn tal van mogelijkheden. In het verleden werd en nog al eens ijzersulfaat gebruikt, maar dit zouden wij u toch willen afraden. Ijzersulfaat doodt namelijk alle schimmels in het gazon, ook de goede schimmels die zorgen voor het omzetten van meststoffen naar opneembare voeding. 

Mocht uw gazon geteisterd worden door paddenstoelen en ziet u geen andere uitweg? Zorg er dan wel voor dat na de behandeling nieuw bodemleven wordt geënt. Wacht hier 10-14 dagen mee en zorg ervoor dat het ijzersulfaat uit het gazon wordt gespoeld.

Wilt u de paddenstoelen bestrijden zonder het bodemleven te doden, neem dan één van de oorzaken weg van de groei van de paddenstoelen. Stikstof, vocht en een gunstige temperatuur zorgen gezamenlijk voor de groei. 

Mogelijkheden om paddenstoelen te bestrijden:

  • Organisch afval verwijderen
  • Stikstofbemesting beperken
  • Zorg voor een goede beluchting
  • Maai het gras regelmatig

Organisch afval

Paddenstoelen bestrijden kan allereerst door ervoor te zorgen dat er geen gunstige groeiomstandigheden zijn voor de paddenstoelen. Wanneer u vermoedt dat er zich plaatselijk veel organisch afval onder het gazon bevindt, kunt u dit verwijderen:

  • Haal voorzichtig het gazon open zonder de grasmat te beschadigen
  • Controleer de grond op organisch afval en verwijder dit
  • Maak de grond vervolgens weer mooi vlak
  • Leg de graszoden terug in het gazon.
Paddenstoelengazon4 • Gras en Groen Winkel

Stikstofbemesting beperken

Stikstof is de meststof die zorgt voor de vorming van schimmels. Tijdens het groeiseizoen van het gras kan het stikstof geen kwaad. Het wordt immers gebruikt voor de groei van het gras. Maar zodra het kouder begint te worden stop het gras met groeien.

Stikstof die (te) laat in het seizoen als bemesting wordt toegediend, blijft in het gazon aanwezig. Dankzij die meststoffen schieten de paddenstoelen uit de grond. Geef daarom na eind september geen stikstofbemesting meer. Deze meststoffen worden vrijwel zeker niet meer verbruikt en vormen de bron van de problemen met paddenstoelen.

Paddenstoelengazon3 • Gras en Groen Winkel

Lees meer over gazonziekten