Water geven in de tuin

Normaal gesproken valt er verdeeld over het jaar voldoende neerslag om de planten in uw tuin van genoeg water te voorzien. De laatste jaren is daar helaas verandering in gekomen. Door de klimaatverandering hebben we steeds vaker perioden van extreem weer. Met name de langdurige droogtes en de extreem hoge temperaturen zijn funest voor de planten in de tuin.

Water geven in de tuin bij droogte

Gedurende zo'n droge zomerperiode is het van belang om voldoende water te geven in de tuin. Maar hoeveel water hebben uw planten dan nodig? En hoe en wanneer kunt u het beste de planten water geven? Lees hier meer over het water geven in uw tuin.

Aandachtspunten bij het water geven in de tuin

  • Planten met veel blad hebben meer water nodig dan planten met weinig blad
  • Grote planten hebben meer water nodig dan kleine planten in uw tuin
  • Planten die er droog uitzien en planten die net gepland zijn hebben extra water nodig
  • Water geven aan het gazon kunt u het beste langere tijd achter elkaar doen dan een paar keer kort. 
  • Sproeien in de zomer is een vast onderdeel van het tuinonderhoud.
Aanbiedingbewatering • Gras en Groen Winkel
Maak het uzelf makkelijk!
Slimme beregeningscomputers
Tuinslangen en slanghaspels
Zwenksproeiers voor alle oppervlakten

Wanneer water geven in de tuin

Tijdens droge zomerdagen kunt u de planten in de tuin het beste water geven in de ochtend- of avonduren. Dit heeft de volgende voordelen:

  • Voorkomt bladverbranding door de zon
  • Geeft de bodem en planten de tijd om het water goed op te nemen
  • De verdamping van het water is een stuk lager, waardoor de planten meer tijd hebben om het water op te nemen. 

Planten laten trouwens zelf zien wanneer ze water nodig hebben: als de bladeren gaan hangen of zelfs afvallen en/of als een deel van het blad geel of bruin kleurt. 

Voor het gazon geldt ook dat sproeien het meeste effect heeft in de ochtend of nog beter in de avond. Het gazon krijgt dan de hele avond en nacht de kans om het vocht op te nemen, zonder dat het kan verdampen.

Hoe water geven in de tuin

Water geven in de tuin kan natuurlijk op de traditionele manier met een gieter. Bij grotere oppervlaktes zoals het gazon of een moestuin kunt u het beste een tuinsproeier of sproeisysteem gebruiken. Met een tuinsproeier of sproeisysteem in de tuin bespaart u meestal veel water en tijd. U kiest zelf op welke plekken de tuin dan water krijgt en voor hoe lang. 

De meest duurzame manier van water geven in de tuin is met het gebruik van opgevangen regenwater. Door het aansluiten van een regenton kunt u het regenwater gemakkelijk opvangen en op een later moment in de tuin gebruiken. Er zijn ook andere manieren om regenwater op te vangen, bijvoorbeeld via een opvangbak, vijver, verlaagde groenstrook of greppel in de tuin. Regenwater is ook nog eens beter voor je planten: het bevat nauwelijks kalk en heeft al de juiste temperatuur. 

Hoeveel water geven in de tuin

Planten hebben voldoende water nodig in uw tuin om te groeien en bloeien. Elke dag een beetje water geven tijdens droge periodes is niet genoeg, want het water bereikt dan niet de belangrijke dieper gelegen wortels. U kunt veel beter eens per week flink wat water geven dan dagelijks heel kort. B

Houd er hierbij wel rekening mee dat de ene plant meer water nodig heeft dan de andere. Sommige planten kunnen niet goed tegen veel water, maar hebben wel voldoende water nodig om te groeien. Let erop om planten met hele verschillende waterbehoeftes niet te dicht bij elkaar te zetten. Dan zal het water geven in de tuin sneller en gemakkelijker verlopen.  

Water geven • Gras en Groen Winkel

Nog meer tuinadvies