Taxuskever in de tuin

De taxuskever behoort tot de snuitkevers en wordt ook wel de gegroefde lapsnuitkever genoemd. In de zomer kunnen de taxuskevers een grote plaag vormen in siergewassen. Heeft u bladeren waaruit rond de zijkant hapjes zijn genomen? Dan is de taxuskever actief geweest!

De larve van de taxuskever kan ook veel schade aanrichten. In de bodem eten zij van de wortels van met name de taxus. In het voorjaar verpoppen de engerlingen zich, waarna de meeste taxuskevers tevoorschijn komen.

Wat is een taxuskever?

De taxuskever, die ook de gegroefde lapsnuitkever wordt genoemd, kan een ware plaag vormen in de tuin. De kleine gedrongen kevers met opvallende groeven in het schild eten van de randen van het blad. Met name rodondendrons, viburnum en azalea hebben hier last van.

Ook de larven van de kever, ook wel engerlingen van de taxuskever genoemd richten schade aan. Wanneer de larven van de taxuskever een plaag vormen, en dus in grote getalen aanwezig zijn, kunnen zij het wortelstelsel dusdanig aantasten dat de plant sterft. 

Taxuskever larve • Gras en Groen Winkel

Hoe herkent u de taxuskever

Hoe kunt u de aanwezigheid van de taxuskever in uw tuin herkennen?

  • Zwart van kleur en heeft gele vlekjes op haar dekschild
  • De gemiddelde lengte is ongeveer 10 mm lang
  • Vooral te vinden in siergewassen (zoals de taxus) en fruitgewassen
  • Pas in de nacht actief, dus overdag niet snel aan te treffen
  • Als ze opgemerkt worden, houden ze zich schijndood
  • Kruipt heel goed en tot grote hoogtes
  • Verspreidt zich langzamer dan andere insecten, omdat de taxuskever niet kan vliegen.
Taxuskever2 • Gras en Groen Winkel

Hoe kunt u de taxuskever bestrijden?

De chemische bestrijding van de taxuskever is door wetgeving volledig verboden. De oplossing moet dan ook gezocht worden in natuurlijk afbreekbare producten en aaltjes.

Met bestrijdingsmiddelen van ECOstyle en BSi kan de taxuskever worden bestreden. De zuren in deze producten zorgt voor de bestrijding van de plaag.

Een andere veel gebruikte oplossing is het toepassen van aaltjes. Dit zijn de natuurlijke vijanden van de engerling van de taxuskever!

Taxuskever1 • Gras en Groen Winkel

Taxuskever bestrijden met aaltjes

Voor het bestrijden van de larven van de taxuskever (engerlingen) in uw tuin kunt u het het beste nematoden oftewel aaltjes inzetten als natuurlijke vijand. Als u de aaltjes uitzet in de tuin gaan zij op zoek naar de larven van de taxuskever. De aaltjes dringen hun prooi binnen. Die prooi wordt als voedselkamer en broedkamer gebruikt, waardoor de prooi binnen een paar dagen doodgaat. 

De aaltjes tegen de larven van de taxuskever zijn toe te passen van maart tot en met oktober, mits de bodemtemperatuur tenminste 10 graden is. Met deze volledig natuurlijke manier van bestrijden bent u snel van taxuskever plaag verlost. Koppert is een grote producent van aaltjes en laat in de video hiernaast de werkwijze van de aaltjes tegen de taxuskever goed zien.

Aanbiedingengerlingen • Gras en Groen Winkel
Effectieve taxuskever bestrijding
100% natuurlijke insectenbestrijding
Snel en effectief verlost van de taxuskever
Eenvoudige verspreiding met AquaneMix

Wanneer de taxuskever bestrijden?

De taxuskever aaltjesval van ECOstyle is bedoeld voor effectieve bovengrondse bestrijding van de volwassen taxuskever (ook wel snuitkever genoemd). Plaats de val in uw tuin en de taxuskevers zullen deze val gebruiken om onder te schuilen. Vervolgens wordt de taxuskever aangepakt door de aaltjes die zich in de val bevinden. De toepassingsperiode voor de taxuskever aaltjesval is van april t/m oktober, bij een gemiddelde omgevingstemperatuur van minimaal 12 graden. 

Schade door de taxuskever voorkomen

Naast de bestrijdingsmiddelen zijn er ook ecologisch verantwoorde producten die een preventieve werking hebben. Granulaat op basis van kruiden en lookextracten maken uw border en tuin onaantrekkelijk.

  • Border krijgt een nare geur
  • Extracten in de sapstromen zijn onaantrekkelijk
  • Een sterke en vitale plant is weerbaar tegen de taxuskever.

Wellicht ook interessant voor u