Taxuskever in de tuin

De taxuskever behoort tot de snuitkevers en wordt ook wel de gegroefde lapsnuitkever genoemd.  In de zomer kunnen de taxuskevers een grote plaag vormen in siergewassen. Heeft u bladeren waaruit rond de zijkant hapjes zijn genomen? Dan is de taxuskever actief geweest! De taxuskever overwintert als larve. Wanneer de temperatuur weer iets aangenamer begint te worden, worden ook de engerlingen weer actief. In het voorjaar verpoppen de engerlingen zich in de grond, waarna de meeste taxuskevers rond mei tevoorschijn komen.

Taxuskever herkennen

Voor het bestrijden van de taxuskever is het van belang om ze snel te kunnen herkennen in uw tuin. Wanneer de taxuskever ‘s nachts tot leven komt, begint zij met schade aanrichten. Dit doet de kever door simpelweg aan bladeren te vreten. Maar eigenlijk zijn de engerlingen van de taxuskever de grootste boosdoeners. De engerlingen beginnen zich te voeden met kleine wortels, maar deze worden al snel een stuk groter. Een plant met een beschadigd wortelstelsel zal verzwakken en loopt hierdoor meer kans op ziektes en schimmels.

Taxuskever bestrijden met aaltjes

Voor het bestrijden van de larven van de taxuskever (engerlingen) in uw tuin kunt u het het beste nematoden oftewel aaltjes inzetten als natuurlijke vijand. Als u de aaltjes uitzet in de tuin gaan zij op zoek naar de larven van de taxuskever. De aaltjes dringen hun prooi binnen. Die prooi wordt als voedselkamer en broedkamer gebruikt, waardoor de prooi binnen een paar dagen doodgaat. 

De aaltjes tegen de larven van de taxuskever zijn toe te passen van maart tot en met oktober, mits de bodemtemperatuur tenminste 10 graden is. Met deze volledig natuurlijke manier van bestrijden bent u snel van taxuskever plaag verlost. Koppert is een grote producent van aaltjes en laat in de video hiernaast de werkwijze van de aaltjes tegen de taxuskever goed zien.

Taxuskever bestrijden met de aaltjesval

De taxuskever aaltjesval van ECOstyle is bedoeld voor effectieve bovengrondse bestrijding van de volwassen taxuskever (ook wel snuitkever genoemd). Plaats de val in uw tuin en de taxuskevers zullen deze val gebruiken om onder te schuilen. Vervolgens wordt de taxuskever aangepakt door de aaltjes die zich in de val bevinden. De toepassingsperiode voor de taxuskever aaltjesval is van april t/m oktober, bij een gemiddelde omgevingstemperatuur van minimaal 12 graden. 

Levenscyclus taxuskever

De taxuskever overwintert dus als engerling.  In het voorjaar verpoppen de engerlingen zich in de grond, waarna de meeste taxuskevers rond mei tevoorschijn komen. De taxuskever verspreidt zich over het algemeen een stuk minder dan andere insecten, omdat ze niet kunnen vliegen. Een bijzonder feitje over de taxuskever is ook dat ze zich parthenogenetisch voortplanten. Eén vrouwtje kan dus al een nieuwe populatie beginnen!

Aanbiedingengerlingen • Gras en Groen Winkel
Effectieve taxuskever bestrijding
100% natuurlijke insectenbestrijding
Snel en effectief verlost van de taxuskever
Eenvoudige verspreiding met AquaneMix

Kenmerken taxuskever

Waar kunt u de taxuskever in uw tuin aan herkennen?
De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Zwart van kleur en heeft gele vlekjes op haar dekschild
  • De gemiddelde lengte is ongeveer 10 mm lang
  • Vooral te vinden in siergewassen (zoals de taxus) en fruitgewassen
  • Pas in de nacht actief, dus overdag niet snel aan te treffen
  • Als ze opgemerkt worden, houden ze zich schijndood
  • Kruipt heel goed en tot grote hoogtes
  • Verspreidt zich een stuk minder dan andere insecten, omdat de taxuskever niet kan vliegen.
Taxuskever (1) • Gras en Groen Winkel

Wellicht ook interessant voor u