Snoeien in de tuin

De planten in uw tuin blijven sterker en gezonder als ze regelmatig worden gesnoeid. Als u weet hoe en wanneer u de beplanting het beste snoeit blijft uw tuin een genot om naar te kijken! Gras en Groen geeft u graag tips en adviezen voor het snoeien in de tuin. 

Snoeien is maatwerk

Er zijn veel manieren om te snoeien in de tuin; iedere plant, haag of boom heeft een eigen manier die het beste werkt. De snoeiwijze is afhankelijk van de bloei, het groeipatroon en de kwetsbaarheid van de plant.

De voordelen van snoeien in de tuin

Als u regelmatig de tijd neemt om te snoeien in de tuin, dan profiteert u van de volgende voordelen:

  • Planten blijven sterker en gezonder
  • Bij fruitplanten- en bomen levert het een grotere oogst op
  • Struiken, bomen en planten blijven langer bloeien
  • U voorkomt wildgroei van planten
  • Planten blijven op een gecontroleerde manier krachtig groeien

Wanneer snoeien in de tuin

Het draait bij het snoeien in de tuin dus om de individuele voorkeuren van uw planten, hagen en bomen. Wel kunt u er rekening mee houden in uw planning dat er ieder seizoen wel wat te snoeien is in uw tuin. 

Bij het snoeien van vaste planten is het juiste tijdstip heel belangrijk. Vanaf begin maart is de beste periode om ze te snoeien. Let wel goed op dat het niet gaat vriezen en dat u de nieuwe scheutjes niet beschadigt. Want deze kunnen weer uitgroeien tot mooie grote planten. Laat in het najaar het blad van uw planten zitten, dat beschermt de plant tegen slechte weersomstandigheden.  

De meeste hagen hebben twee keer per jaar een snoeibeurt nodig. De eerste in het voorjaar en de tweede voor aanvang van het najaar of in het najaar. 

De winter is de beste tijd om uw bomen in de tuin te snoeien. Bij een kale boom ziet u beter welke takken u weg moet snoeien. Wanneer u echter een esdoorn, berk of haagbeuk heeft moet u er rekening mee houden dat u deze niet in de winter mag snoeien. Deze bomen gaan anders veel sap uit de snoeiwonden verliezen. U dient deze bomen te snoeien wanneer ze volledig in blad staan (van juni t/m oktober).

Snoeien • Gras en Groen Winkel

Hoe snoeien in de tuin

Vaste planten kunt u gewoon met een snoeischaar snoeien, van onderaf tot maximaal 20 cm boven de grond. Let op bij nieuwe scheutjes dat u deze niet beschadigt. Het afgeknipte blad hoeft niet weg, want wanneer dat verteert is het goed voor de bodem. 

Het snoeien van uw haag is het grootste deel van het onderhoud van de haag. Over het algemeen is het aan te raden om de haag licht schuin te snoeien. Een taps toelopende haag is sterker. Bovendien kunnen licht en lucht dan de gehele haag bereiken. 

Bij het snoeien van een boom is het belangrijk om dubbele koppen weg te halen, kies voor een recht omhoog groeiende hoofdtak. Bij het opkronen snoeit u de onderste takken langs de stam weg.  Snoei ook tegen elkaar schurende takken weg, zo voorkomt u wonden. Zorg ervoor dat u maximaal 1/3 deel van de kroon in een keer weg snoeit.

Hagen2 • Gras en Groen Winkel