Herstel het gazon in het voorjaar

Kan uw gazon na de winter wel een boost gebruiken? Lees hier hoe u het gazon snel kunt herstellen! Na de winter kan het gazon in de meeste gevallen wel wat extra gazononderhoud gebruiken. Kou, nattigheid en een gebrek aan zonlicht hebben aan het begin van het voorjaar hun sporen nagelaten.

Gelukkig komt het gras in de aankomende maanden in de optimale groeifase. Op dagen waarbij het kwik oploopt tot rond de 20 graden maakt het gras een enorme groei door. Met het stappenplan hiernaast zorgt u ervoor dat het gras in deze periode zich maximaal kan ontwikkelen en dat zorgt voor een schitterend gazon!

Stappenplan gazonherstel

Zorg voor een krachtig herstel van uw gazon met de volgende 6 stappen. Met organische producten kunnen alle werkzaamheden in één dag!

 1. Verwijder het mos
 2. Belucht het gazon
 3. Strooi kalk
 4. Zaai kale of dunne plekken bij
 5. Bemest het gazon
 6. Strooi het gazon af.

Stap 1: Verwijder het mos in het gazon

De groei van mos in het gazon is haast onvermijdelijk. Hoewel mos uitsluitend groeit op zure gronden, en tijdig kalk strooien mosgroei voorkomt, blijkt in de praktijk dat er bijna altijd wel delen zijn waar in de winter mos is ontstaan.

Het bestrijden van dit mos is dan ook de eerste stap richting het herstel, want waar mos groeit is geen ruimte voor gras en andersom.

 • Strooi, bij grote plakkaten met mos, eerst een mosdoder
 • Verticuteer enkele dagen later, of direct, het gazon
 • Verwijder het mos van het gazon met een hark of door het gras te maaien.
Herstelgazonvoorjaar1 • Gras en Groen Winkel
Herstelgazonvoorjaar2 • Gras en Groen Winkel

Stap 2: Belucht het gazon

Gras heeft ruimte nodig om te groeien en de wortels dienen te kunnen ademen. Om het gazon hierbij te helpen is het zaak om elk kwartaal het gazon te beluchten. Het verbetert niet alleen de structuur maar zorgt ook voor een goede drainerende werking bij regenval.

Prik met een riek of prikrol gaten in het gazon. Bij een sterk verdicht gazon is het gebruik van een holpijpbeluchter aan te bevelen!

Lees hier de uitgebreide uitleg over gazon beluchten.

Stap 3: Strooi kalk

Jaarlijks heeft het gazon behoefte aan een kalkgift. Als u in stap 1 mos verwijderd hebt is dat een duidelijke indicatie dat uw gazon te zuur is. Met de eenvoudige pH-bodemtest maakt u inzichtelijk wat de kalkbehoefte van het gazon is. Mocht u die niet gebruiken dan kunt u de volgende vuistregel hanteren:

 • Op zandgrond: strooi jaarlijks 1 kg per 10m² voor het onderhoud
 • Op kleigrond: strooi jaarlijks 0,5 kg per 10m² voor het onderhoud
 • Als er veel mos groeit, strooi dan nu 1 kg per 10 m² en herhaal dit in het najaar.
Herstelgazonvoorjaar3 • Gras en Groen Winkel
Herstelgazonvoorjaar4 • Gras en Groen Winkel

Stap 4: Zaai kale of dunne plekken bij

Zijn er kale of dun bezette plekken in uw gazon? Dan is het raadzaam om met graszaad bij te zaaien. Dit geeft een sneller resultaat dan wachten totdat het uitstoelende gras deze ruimte weer bezet heeft.

Barenbrug graszaad herstel en Graszaad extra van ECOstyle zijn geschikt voor het bijzaaien van het gazon bij lage temperaturen. Komt de temperatuur overdag al boven de 15 graden dan kunt u elk gewenst zaadmengsel gebruiken.

Voor Gras en Groen klanten is Graszaad van Hendriks Graszoden aan te bevelen, dit heeft namelijk dezelfde samenstelling als het gras in onze premium graszoden.

Stap 5: Bemest het gazon

Door het gazon te bemesten voorziet u het van extra voeding. Strooi als voorjaarsbemesting 1 kg organische gazonmest per 10 m². Als u dit handmatig uitstrooit is het raadzaam de hoeveelheid mest op te splitsen en deze kruislings over het gazon te verspreiden. Gazonmest kopen? Bekijk hier alle organische meststoffen.

Twijfelt u of het lukt om voor een mooie gelijkmatige verspreiding te zorgen, maak dan gebruik van een handstrooier of strooiwagen. Dit helpt u om een egaal groen gazon te krijgen zonder groeipieken.

Herstelgazonvoorjaar5 • Gras en Groen Winkel

Stap 6: Strooi het gazon af

Als laatste strooit u het gazon af met gazongrond. Dit heeft op meerdere wijzen een positief effect op het gazon:

 • Graszaden liggen afgedekt tegen vraat van vogels
 • De donkere grond warmt sneller op in de zon, waardoor het graszaad snel ontkiemt
 • Er is minder open ruimte voor mos om terug te groeien
 • Gazongrond verhoogd het organisch stofgehalte van de bodem
 • De toevoeging voorkomt dat de beluchtte bodem weer dicht slaat.

Wij wensen u heel veel succes met het onderhoud van uw gazon. De combinatie van mooi lenteweer en de uitgevoerde werkzaamheden zullen ongetwijfeld gaan zorgen voor grote tevredenheid!

Herstelgazonvoorjaar6 • Gras en Groen Winkel

Anderen lezen ook