Gras zaaien, hoe doe ik dat?

Geplaatst door: Loek Wenting In: Gazononderhoud Op: Reactie: 0 Gelezen: 8543

Je wilt een gazon inzaaien met graszaad, maar hoe doe je dat en wat heb je nodig? In dit blog uitleg over gras zaaien met een uitgebreid stappenplan.

Ga jij een nieuw gazon aanleggen door gras in te zaaien? Dan is het handig om met de juiste instructies, gereedschappen en producten aan de slag te gaan. Wij helpen je graag op weg met een stappenplan en advies voor de juiste gereedschappen en producten!

Wat heb je nodig om een gazon in te zaaien?

 1. Graszaad
 2. Gazonmest
 3. Kalk
 4. Handgereedschappen
 5. Eventueel compost

1. Graszaad

Niet geheel verrassend heb je graszaad nodig voor het inzaaien van een gazon. Voor het inzaaien van een gazon gebruik je 1 kg graszaad per 25 m². Bestel altijd wat extra zodat je niets tekort komt en je eventueel later bij kunt werken wat je hebt gemist! Maar welk type graszaad gebruik je daarvoor? Er zijn online, en ook hier in de webshop veel verschillende soorten graszaad te vinden. In dit blog gaf ik eerder tekst en uitleg bij de verschillende graszaadmengsels: Gras zaaien, welk graszaad kies jij?

2. Gazonmest

De eerste twee weken leeft het gras op de kiem. Dat betekend dat alles wat het gras nodig heeft in het zaadje zelf zit. Daarna haalt het gras dit met behulp van gemaakte wortels uit de bodem. Zorg dan ook altijd voor extra voeding om de groei van het gras te versnellen. Bekijk hier alle soorten gazonmest.

3. Kalk

Gras groeit het beste bij een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5. Is de bodem te zuur? Strooi dan kalk om deze op het gewenste niveau te krijgen. Met een pH-bodemtest van ECOstyle test je eenvoudig de bodem en strooi je dus nooit teveel of juist te weinig. Bekijk hier de kalk en pH-bodemtest.

4. Handgereedschappen

Om de bodem te bewerken en goed voor te bereiden zijn ook enkele handgereedschappen nodig. De volgende gereedschappen heb je minimaal nodig of zijn erg handig:

 • Schep
 • Hark (bij voorkeur een gazonhark)
 • Strooiwagen (voor kleine gazons niet noodzakelijk, maar wel handig)
 • Gazonwals (ook niet noodzakelijk, maar wel handig)

KIJK HIER AL ONZE GEREEDSCHAP!

5. Compost

Wat niet altijd nodig is, maar wel handig is als de grond toch open ligt is het verbeteren van de bodem. Compost zorgt voor voeding en houdt vocht vast. Dit heeft langdurig een positief effect op de staat van het gazon. Gebruik bij voorkeur wel een niet-zurende en fijne compost.

Wat als je nog een bestaand “gazon” hebt liggen?

Droogte, onkruid, schade door verbouwingen of enorm veel mos. Er zijn legio redenen waardoor een gazon opnieuw aangelegd moet worden, maar dat er nog een gazon ligt. Althans iets wat er op lijkt. Maar wat doe je met dit gazon?

Allereerst verdelg het gazon als er sprake is van veel onkruid. ECOstyle Ultima is een product zonder Glyfosaat dat wij kunnen aanbevelen.

Daarna zijn er een tweetal opties:

 • Je verwijdert het gazon met een graszodensnijder en voert dit af
 • Je spit het gazon een spade diep om

Stappenplan voor het inzaaien

Een gazon inzaaien of gras zaaien is niet heel erg lastig. Zoals de meeste klussen in de tuin kan een handige DHZ-er dit ook. Met een beetje wilskracht, tijd en een goede voorbereiding gaat je dit vast lukken!

 1. Zorg voor fijne en bewerkbare grond
 2. Verdeel de grond gelijkmatig
 3. Verdicht de bodem
 4. Egaliseer de ondergrond
 5. Zaai het graszaad
 6. Inharken en afwalsen
 7. Nazorg

1. Zorg voor fijne en bewerkbare grond

Spit, frees of hark de ondergrond los totdat er een fijne en bewerkbare ondergrond is ontstaan. Verwijder hieruit de grove delen zoals pollen, wortels en steentjes. Wil je de bodem verrijken met compost dan is dit het moment!

2. Verdeel de grond gelijkmatig

Zorg er volgens voor dat de ondergrond grof op hoogte komt te liggen. Let erop dat het gazon later goed aansluit op het terras en de borders in de tuin. Gebruik voor het verplaatsen van grote hoeveelheden grond de schep en pak later de hark.

3. Verdicht de bodem

Door de eerdere bewerkingen is de bodem erg luchtig en zal deze enorm gaan nazakken. Wals of loop de grond aan om grote verzakkingen te voorkomen.

4. Egaliseer de ondergrond

Dan is het nu tijd voor het fijnere werk. Met behulp van een hark met klein openingen tussen de tanden of een speciale gazonhark egaliseer je de ondergrond. Werk netjes van hoog naar laag en controleer of de bodem netjes vlak komt te liggen. Is de grond erg droog? Beregen de grond dan eerst voordat je start met inzaaien! Wil je ook direct bemesten? Strooi dan nu de gazonmest uit. Is de bodem zuur? voeg dan ook direct kalk toe aan de bodem

5. Zaai het graszaad

En dan is het tijd om te zaaien! Hierbij maak ik een onderscheid tussen handmatig zaaien en zaaien met een strooiwagen.

Handmatig

 • Splits de hoeveelheid graszaad op in twee delen
 • Strooi één deel in de lengte richting van het gazon
 • Strooi het andere deel van het graszaad hier haaks op

Met behulp van een strooiwagen

 • Meet ook hier de gewenste hoeveelheid graszaad af
 • Zet de strooiwagen in een zeer open stand (tussen de 12 en 18)
 • Loop eerst een ronde langs de buitenkant van het gazon. Loop vervolgens banen totdat je het gehele gazon hebt gehad.
 • Is er graszaad over? Loop dan haaks op de eerste richting totdat het op is.

Let op: Wees extra voorzichtig met het graszaad aan de rand van het gazon. Je wilt geen gras zaaien jouw border!

6. Inharken en afwalsen

Ga vervolgens met de gazonhark lichtjes door de grond en hark het graszaad in. Ga niet dieper dan een paar milimeter. Heb je de beschikking over een gazonwals? Gebruik deze dan als laatste stap en wals het gehele gazon af. Door het graszaad tegen de bodem te drukken zal het nog sneller ontkiemen.

7. Nazorg

Het graszaad heeft de juiste temperatuur, licht en water nodig om te ontkiemen. Regent het niet? Dan is het zaak om de bodem vochtig te houden. Gebruik hiervoor een sproeier met een fijne waterstraal zodat het graszaad netjes op zijn plek blijft liggen.

Twee tot drie weken dat het gras gezaaid is zal het ontkiemd zijn en kan het mogelijk al gemaaid worden.

 • Start met maaien als het gras 6-8 cm lang is.
 • Maai het gras in stapjes terug naar 3-4 cm hoog.
 • Maai het gras bij voorkeur tweemaal per week om het dichtgroeien te bevorderen.

Ik wens je heel veel succes met het inzaaien van het gazon!

Reacties

Laat een opmerking achter