Muggen in de tuin

Slapeloze nachten door het gezoem en een rode arm van het krabben. Het is voor menig persoon een grote last in de zomer: muggen. We zijn ze liever kwijt dan rijk. Maar hoe kunt u die muggen het beste bestrijden? Wij adviseren u graag met natuurlijke oplossingen en producten voor een effectieve insectenbestrijding!

Muggen zijn vooral te zien in de lente en zomer, wanneer er gunstige leefomstandigheden zijn. Dit komt omdat de larven van muggen zich beter ontwikkelen bij hoge temperaturen. Naast de steekmuggen richten langpootmuggen ook veel schade aan. De larven, ook wel emelten genoemd, van een langpootmug kunnen vervelend zijn voor onze tuinen.  

 

Muggen herkennen

Ten eerste bestaan er verschillende soorten muggen:

Hiervan is de steekmug de meest vervelende voor de mens. Ze zijn ongeveer 6 mm groot en hebben lange poten en vleugels. Steekmuggen komen af op lichaamsgeuren en koolstofdioxide die wordt uitgeademd.

Emelten4 • Gras en Groen Winkel

Muggen bestrijden met aaltjes

Het uitroeien van muggen is een lastige taak. Zo zijn vooral de larven van muggen te bestrijden. De emelten zijn te bestrijden met hun natuurlijke vijand, namelijk aaltjes. Houd hierbij de vlucht van de langpootmug in de gaten en zet de aaltjes 2 tot 3 weken later in. De aaltjes zullen de emelten van binnen besmetten met een bacterie, waarna zij dood gaan.

Aaltjes zijn slechts in een beperkte periode inzetbaar en ze hebben een bodemtemperatuur nodig van minimaal 10 graden. Het is aan te bevelen de emelten in de eerste twee maanden van de levensfase te bestrijden

Aanbiedingemelten • Gras en Groen Winkel
100% natuurlijke bestrijding van muggen
Aaltjes voor het verjagen van muggen
Snel en effectief verlost van muggen
Verspreid ze eenvoudig met een Aquanemix

Soorten schade door muggen

  • Muggenbeten bij mensen
  • Planten verzwakken door emelten
  • Ziektes door muggen

Muggebeten bij mensen

De meest vervelende en zichtbare schade zijn de muggenbulten die wij als mensen overhouden aan de steekmuggen. Wanneer een mug bloed uit ons zuigt, ontstaat er een rode bult die de dagen daarna ontzettend jeukt. De klacht verdwijnt gelukkig vanzelf weer, maar het is niet voor iedereen even makkelijk om van de jeukende bultjes af te blijven.

Planten verzwakken door emelten

Naast de steekmuggen richten langpootmuggen ook veel schade aan. De larven, ook wel emelten genoemd, van een langpootmug kunnen vervelend zijn voor onze tuinen. Overdag leven zij in een holletje onder de grond, maar ‘s nachts komen ze tevoorschijn. 

Emelten richten zich op het bladgroen. Ze bijten er een deel van af en trekken het mee hun hol in. Ook eten ze aan de ondergrondse delen van planten. Hierdoor verzwakt de plant, waardoor deze dood kan gaan. Als klap op de vuurpijl komen er ook nog eens mollen, muizen en vogels op emelten af. Hierdoor bent u nog verder van huis!

Heeft u een vijver in de tuin waar muggen graag op af komen? Zorg dan voor genoeg vissen in de vijver! Zij zijn namelijk dol op de muggenlarven.

Ziektes door muggen

Gelukkig komen er in Nederland geen muggen voor die ernstige ziektes overbrengen. Het zijn vooral de tropische muggen die deze ziektes met zich meebrengen. Om de ernst van de situatie te schetsen: er sterven jaarlijks miljoenen mensen in de tropen aan malaria, veroorzaakt door de malariamug. Als u daar naartoe reist is het dus verstandig om malariapillen te slikken. Nu de temperaturen steeds meer oplopen in Europa, bestaat er de kans dat er zich over een tijd ook gevaarlijke muggen hier gaan vestigen.

Muggen voorkomen

Naast het bestrijden van muggen is het ook verstandig om de aanwezigheid van muggen zo veel mogelijk te voorkomen. Dit kunt u doen door voornamelijk stilstaand water te verwijderen uit de tuin. Zorg er dus voor dat u emmers, vazen, gieters, regentonnen en vogelbadjes op tijd leegt. Dit is een aantrekkelijke plek voor muggen om de eitjes uit te laten komen en zich dus ook te nestelen.

Zorg daarnaast dat u muggen buitenshuis houdt door horren te plaatsen en gebruik af en toe antimuggenspray. Ook kunt u ervoor kiezen om een walnotenboom in de tuin te planten. De bladeren van een walnotenboom geven een bepaalde geur af, waar muggen totaal niet van houden. U kunt hier in de zomer dus lekker in de schaduw onder zitten, terwijl er ook geen mug te bekennen is! Daarnaast bestaan er nog enkele kruiden die de aanwezigheid van muggen verminderen: goudsbloem, citroenmelisse, lavendel, kattenkruid en rozemarijn. 

Anderen lezen ook