Rouwvlieglarven in de tuin

Heeft u ineens kale plekken in het voorheen groene gazon? Grote kans dat er rouwvlieglarven actief zijn in uw tuin. De rouwvlieglarven zijn, zoals te verwachten, de larven van de rouwvlieg. Daarnaast duiden afgebeten wortels en plantendelen ook op rouwvlieglarven. De beestjes eten aan de wortelhals van grassen, waardoor het afsterft. Op deze manier kunnen grote oppervlaktes gras helemaal los komen te liggen. Het losse gras waait weg, waardoor er kale plekken ontstaan. Hoe kunt u de rouwvlieglarven het beste bestrijden? We geven u hier graag advies!

Rouwvlieglarven herkennen

Voor het bestrijden van rouwvlieglarven is het belangrijk om ze snel te kunnen herkennen in uw tuin. Enkele kenmerken van de rouwvlieg(larven) op een rij:

  • De rouwvlieg is eigenlijk geen vlieg, maar een mug (varenrouwmug)
  • De eitjes komen vaak terecht in een humusrijke grond, mesthoop of bij rottende bladeren
  • In volwassen stadium zijn ze ongeveer 10 tot 12 mm lang
  • De rouwvlieglarven zijn bruin met zwarte haartjes en een zwarte kop

Hoe de rouwvlieglarven bestrijden?

Het bestrijden van de rouwvlieglarven heeft eigenlijk maar één doeltreffende manier. Dit is namelijk door aaltjes als natuurlijke vijand in te schakelen. Aaltjes dringen de rouwvlieglarven binnen en gebruiken die als voedselbron en broedkamer. De larven worden geïnfecteerd met een bacterie die de aaltjes achterlaten en opeten. De aaltjes voeden zich met het beestje en gaan enkele weken later weer op zoek naar nieuwe slachtoffers.

De rouwvlieglarven kunnen in principe het hele jaar worden bestreden. De beste periode om aaltjes in te zetten is van juni tot oktober. Doe dit bij een bodemtemperatuur van ten minste 8°C. Wanneer de temperatuur in maart boven de 10°C uitkomt zou u de aaltjes ook al in kunnen zetten.

Emelten4 • Gras en Groen Winkel

Levenscyclus van rouwvlieglarven

Na het leggen van de eitjes komen hier na ongeveer 3 weken de larven uit. Kenmerkend voor de rouwvlieglarven is dat zij in groepjes leven en zich eerst enkel nog voeden met dode plantenresten. Wordt de populatie steeds groter? Dan gaan ze ook levende planten eten. Er bestaan twee generaties per jaar. De eerste generatie rouwvlieglarven vliegt van eind april tot juni en de tweede generatie van half augustus tot half september.

Koppert is een grote producent van aaltjes, in de instructievideo hiernaast gaan zij dieper in op het bestrijden van de rouwvlieglarven met Capsanem. Bestelt u deze aaltjes bij Gras en Groen dan ontvangt u ook nog een handleiding en gebruiksaanwijzing waarin alles duidelijk wordt uitgelegd! 

Anderen lezen ook

Aankondiging BTW verhoging naar 21% op zaden. Profiteer nog tot 1 januari van 9%.