Engerlingen en emelten, hoe bestrijd je ze?

Geplaatst door: Loek Wenting In: Gazonziekten en plagen Op: Reactie: 0 Gelezen: 20133

Engerlingen en emelten zijn de veroorzakers van veel leed voor het gazon, maar gelukkig is de oplossing binnen handbereik! Hoe kun je engerlingen en emelten bestrijden? Wij leggen het graag aan je uit!

Waarom zitten er zoveel vogels op mijn gras en hoe komt het dat het gras los ligt op verschillende plekken? Voor veel gazon bezitters zijn dit bekende vraagstukken. Grote kans dat er in die gevallen iets eet van de wortels van het gazon. Er zijn namelijk insectenlarven die zich voeden met de wortels van het gras. En door de gematigde winters worden deze insectenlarven steeds talrijker. Engerlingen en emelten zijn de veroorzakers van veel leed voor het gazon, maar gelukkig is de oplossing binnen handbereik! Wat je kunt doen? Wij leggen het graag aan je uit!

Controleer jouw gazon op engerlingen of emelten

Vermoed jij de aanwezigheid van engerlingen of emelten in jouw gazon? Er zijn verschillende indicatoren die duiden op dit probleem. De vlucht van kevers en langpootmuggen bijvoorbeeld. Dit zijn de insecten die de eitjes afzetten waar deze larven uitkomen. Wil je het zeker weten en ook tot de juiste bestrijding komen? Dan moet je toch echt een aangetast gedeelte van het gazon open maken. Steek met een spade een stuk rondom los en sla deze om. De larven bevinden zich dan in de toplaag waar ook de wortels van het gras zitten.

Langpootmug gazon Emelt gazon Meikever gazon Engerling gazon
Langpootmug Emelt Meikever Engerling

Engerlingen en emelten bestrijden

Zitten er bij jou volop larven in de toplaag? Blijf rustig er is geen reden voor paniek ook al zien de larven er niet zo vriendelijk uit. Het is wel tijd om actie te ondernemen, want zonder ingrijpen kan er behoorlijke schade ontstaan. Gras en Groen Winkel heeft een groot aantal producten die je helpen bij de bestrijding van deze insecten!Waarmee kun je engerlingen en/of emelten bestrijden?

 • Aaltjes oftewel nematoden
 • BSI Larvex BSI
 • Bodeminsecten concentraat

Aaltjes oftewel nematoden

Mijn favoriete product tegen de larven zijn de aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine organismen die de natuurlijke vijand zijn van engerlingen en emelten. In kleine aantallen zijn deze van nature in de bodem aanwezig, maar in het geval van een plaag zijn dit er onvoldoende om jouw probleem te verhelpen.

Gelukkig worden deze, voor mensen en dieren, ongevaarlijke parasieten ook gekweekt. Door het inzetten van natuurlijke vijanden vindt de bestrijding op biologische wijze plaats. Zowel de bestrijding van emelten als die van engerlingen door middel van het toepassen van aaltjes kan vanaf heden plaatsvinden.

ProductnaamKenmerkenProductfoto

Aaltjes engerlingen,

Koppert

Koppert produceert grootverpakkingen met aaltjes tegen engerlingen. Deze worden tweemaal per week uitgeleverd en vanuit Gras en Groen met een Track en Trace code verzonden. Bij dit product hebben wij duidelijk zicht op het moment van levering bij jou thuis. Je kunt het pakketjes ook zelf volgen. Dat is wel zo handig aangezien het een versproduct is dat gekoeld bewaard moet worden tot het moment van toepassing.

Informatie over levering:

 • Bestellingen geplaatst voor maandag 10:00 uur worden op woensdag of donderdag bij jou thuis geleverd.
 • Bestellingen geplaatst voor woensdag 10:00 uur worden op vrijdag of zaterdag bij jou thuis geleverd.

Link naar beide producten:

Aaltjes emelten,

Koppert

Koppert produceert ook grootverpakkingen met aaltjes tegen emelten. Deze worden eveneens tweemaal per week uitgeleverd en vanuit Gras en Groen met een Track en Trace code verzonden. Bij dit product hebben wij duidelijk zicht op het moment van levering bij jou thuis. Je kunt het pakketjes ook zelf volgen. Dat is wel zo handig aangezien het een versproduct is dat gekoeld bewaard moet worden tot het moment van toepassing.

Informatie over levering:

 • Bestellingen geplaatst voor maandag 10:00 uur worden op woensdag of donderdag bij jou thuis geleverd.
 • Bestellingen geplaatst voor woensdag 10:00 uur worden op vrijdag of zaterdag bij jou thuis geleverd.

Link naar beide producten:

aaltjes engerlingen kopen

Aaltjes engerlingen,

ECOstyle

ECOstyle is produceert naast de duurzame producten voor het onderhoud van jouw tuin ook natuurlijke vijanden. Onder andere voor de bestrijding van engerlingen. Het voordeel van deze producten is dat ze ook in kleinere eenheden te bestellen zijn. De aaltjes worden als brievenbuspakketje verzonden, je hoeft dus niet thuis te zijn om ze in ontvangst te nemen. Helaas hebben wij dus ook geen zicht op het moment van levering.

Informatie over levering:

 • Zendingen binnen Nederland 2-3 werkdagen
 • Zendingen naar België 5-7 werkdagen

Link naar de producten:

Aaltjes engerlingen kopen

Aaltjes emelten,

ECOstyle

ECOstyle is produceert ook aaltjes oftewel nematoden voor de bestrijding van emelten. Het voordeel van deze producten is dat ze ook in kleinere eenheden te bestellen zijn. De aaltjes worden als brievenbuspakketje verzonden, je hoeft dus niet thuis te zijn om ze in ontvangst te nemen. Helaas hebben wij dus ook geen zicht op het moment van levering.

Informatie over levering:

 • Zendingen binnen Nederland 2-3 werkdagen
 • Zendingen naar België 5-7 werkdagen

Link naar de producten:

Aaltjes emelten kopen

Advies bij de toepassing van aaltjes

Het uitgieten van de aaltjes over een groot gazon oppervlak is geen fijne klus. Per aangemaakte gieter kan slechts 10 m² worden behandeld. Om dit te vereenvoudigen adviseren wij voor grotere gazons de AquaNemix te gebruiken. Dit hulpmiddel heeft een reservoir dat je vult met het mengsel met aaltjes. Vervolgens kun je per reservoir 50 m² behandelen.

AquaNemix kopen

BSi Larvex

Een andere oplossing is het verdrijven van de larven uit de toplaag waar deze schade aanrichten. BSi heeft speciaal voor deze wijze van bestrijden Larvex ontwikkeld. Dit onaangenaam geurende granulaat gemaakt van plantenextracten houden de larven weg bij de wortels van het gras waar ze schade aanrichten. Als je het product ooit hebt geroken dan zal het geen verrassing voor je zijn om te horen dat er onder meer knoflook in verwerkt zit. Dat is het enige nadeel van dit product. Het grote voordeel is dat in Larvex ook meststoffen zitten verwerkt. Met het uitstrooien van dit product werkt je dus ook direct aan het herstel van jouw gazon!

ProductnaamGeschikt voorProductfoto
Larvex 21 kg Voor het verdrijven van engerlingen en emelten in 700 m² gazonoppervlak. Larvex 21 kg kopen
Larvex 6 kg Voor het verdrijven van engerlingen en emelten in 200 m² gazonoppervlak. Larvex 6 kg kopen
Larvex 2,5 kg Voor het verdrijven van engerlingen en emelten in 80 m² gazonoppervlak.

BSi Bodeminsecten Concentraat

Een laatste methode is het toepassen van BSI Bodeminsecten Concentraat. Deze vloeistof kan opgelost worden in water en vervolgens uitgegoten worden over het gazon. Dit product van plantaardige oorsprong kan geen nevenschade veroorzaken bij vogels die de larven eten.

ProductnaamGeschikt voorProductfoto
BSI Bodeminsecten concentraat Voor het bestrijden van engerlingen en emelten in 50 m² gazonoppervlak.

Herstel je gazon en voorkom onkruid en straatgras!

Een snel herstel van jouw gazon voorkomt mogelijk problemen. Door de schade die engerlingen en emelten veroorzaken ontstaat er ruimte waarin onkruid en straatgras zich kunnen vestigen in jouw gazon. Door de beschadigde delen van het gazon direct weer in te zaaien kun je dit tegengaan. Om het bestaande gras te helpen bij het herstel is het bovendien raadzaam om direct te bemesten. De extra voeding geeft het gras een boost en zal bijdragen aan het aanmaken van nieuwe wortels en verdere uitstoeling van het gras. Heb je nog vragen of advies nodig? Heb jij problemen met grasetende larven in jouw gazon en ontvang je graag advies over de behandeling of het herstel van jouw gazon? Via de chat, mail of telefonisch staan we je graag bij met het juiste advies en/of door de levering van de benodigde producten.

Loek Wenting

Gras en Groen Winkel

Reacties

Laat een opmerking achter