Gazon bemesten, wat heeft jouw gazon nodig?

Geplaatst door: Loek Wenting In: Gazonproducten Op: Reactie: 0 Gelezen: 7495

Het gazon bemesten is even noodzakelijk als het geven van water. Het zorgt voor de gewenste kleur, groei en resistentie tegen schimmels en ook droogte. In dit blog uitleg over wat jouw gazon nodig heeft en hoe je kunt zien wat je gazon tekort komt.

De jaloerse blik naar het gazon van de buren wordt grotendeels veroorzaakt door de fraaie donkergroene kleur van het gazon. De dichtheid van het gras en de aan- of afwezigheid van onkruiden zijn van een afstand immers niet waarneembaar.

Het gazon bemesten is even noodzakelijk als het geven van water. Het zorgt voor de gewenste kleur, groei en resistentie tegen schimmels en ook droogte. In dit blog uitleg over wat jouw gazon nodig heeft en hoe je kunt zien wat je gazon tekort komt.

100% organische gazonmest

Gras en Groen adviseert het gebruik van 100% organische gazonmest. Natuurlijk is dat ontzettend belangrijk voor het milieu, maar als gazonaanleg bedrijf zien wij ook het resultaat van dit type bemesting. Voor mij staat vast dat gazons die bemest worden met Myco-Gazon, Gazon-AZ of de Gazon Professional meststoffen zich beter ontwikkelen en ook goed bestand zijn tegen gebreksziekten zoals rooddraad. Dit probleem deed zich in het verleden vaak voor toen wij nog andere meststoffen adviseerden.

Wanneer start je met het gazon bemesten?

De eerste bemesting voor het gazon wordt doorgaans in maart gegeven. Door de toename van de hoeveelheid zonlicht en de oplopende temperaturen komt het gras weer in de groeifase. Vanaf dat moment neemt het gras ook weer de voedingsstoffen op en is het ook zinvol om te bemesten.

Bemest het gazon gelijkmatig

Om ervoor te zorgen dat jouw gazon een egaal groene kleur krijgt is een gelijkmatige verspreiding van de gazonmest essentieel. Zelfs voor de geoefende tuinman is het niet eenvoudig om het gewenste resultaat handmatig te bewerkstelligen. Het is dan ook te adviseren om hiervoor een strooiwagen te gebruiken. Voor zowel de Gardena als Wolf Garten strooiwagens is stand 8 aan te raden bij het geven van de eerste bemesting.

Bemestingsschema voor het gazon

Eerste bemestingTweede bemestingDerde bemesting
Zandgrond Maart - mei: 1 kg per 10 m² Juni - juli: 0,5 kg per 10 m² Augustus - september: 0,5 kg per 10 m²
Kleigrond Maart - juni: 1 kg per 10 m² Juli - september: 0,5 kg per 10 m² -

Gebreksverschijnselen in het gazon

Aan de staat van het gazon is veel af te lezen over de voeding in de bodem. Tekorten uiten zich op termijn altijd. Daarbij gaan we er uiteraard wel vanuit dat er ook voldoende vocht en zonlicht zijn. De volgende problemen duiden op een tekort aan voedingsstoffen of voedingsstoffen die beschikbaar komen voor de plant.

GebreksverschijnselGeschikt voorProductfoto
Geel gras Gras dat ondanks voldoende vocht geel of geelgroen kleurt heeft een tekort aan meststoffen. En dan met name een tekort aan stikstof. Door te bemesten met normale gazonmest zal dit verschijnsel verdwijnen. Op arme zandgronden is het aan te bevelen om het organisch stof gehalte te verhogen door het dressen van het gazon met gazongrond of Terra Actief. Myco Gazon kopen
Rooddraad Rood/ bruine vlekken in het gazon en in een later stadium roodachtige draden duiden op rooddraad. Dit type gazonschimmel treed op bij een tekort aan stikstok. Een dergelijk gebrek kan niet weggenomen worden door uitsluitend met gazonmest te bemesten. Hiervoor is de combinatie nodig tussen de normale bemesting en eenmalig de toevoeging van Bloedmeel. ECOstyle bloedmeel kopen
Klaver Klaver in je gazon duidt eveneens op een stikstoftekort. Althans in dit geval is er wel voldoende stikstof aanwezig maar is het niet opneembaar voor het gras. Klaver bindt stikstof en houdt dit vast. Ook dit probleem is op te lossen door een eenmalige toevoeging van Bloedmeel aan het gazon. Bloedmeel
Slechte uitstoeling Een fraai gazon heeft een dichte structuur waarbij het niet mogelijk is om de grond onder het gras te zien. Helaas komt het regelmatig voor dat dit niet het geval is. Door een slechte uitstoeling van het gras ontstaat een open structuur en bestaat het gazon uit allemaal kleine graspollen. Dit is het gevolg van een slechte structuur in de bodem en een opneembaar fosfaat gebrek. Beluchten in combinatie met Terra Fertiel of Bodem Actief zorgt voor een betere structuur in de bodem en het toevoegen van Beendermeel lost het fosfaatgebrek op. Beendermeel

Heb je nog vragen of advies nodig?

Vertoont jouw gazon gebreksverschijnselen en wil je advies ontvangen om dit probleem op te lossen? Via de chat, mail of telefonisch staan we je graag bij met het juiste advies en/of door de levering van de benodigde producten. Uiteraard kun je via deze weg ook vragen stellen over andere zaken aangaande jouw gazon, het onderhoud of producten die je daarvoor nodig hebt!

Loek Wenting

Gras en Groen Winkel

Reacties

Laat een opmerking achter