Filteren
Sorteren op
Verfijn uw selectie
Prijs
Groeiwijze
Groeisnelheid
Bloeiperiode
Bijzondere kenmerken

Japanse hulsthaag kopen

De Japanse hulsthaag is hét alternatief voor de geliefde Buxushaag. Wilt u voordelig een Japanse hulsthaag kopen voor het vormen van een lage haag? Koop dan uw Japanse hulsthaag online bij Gras en Groen!

5 producten
|

Japanse hulsthaag kopen

Sinds enkele jaren wordt Ilex Crenata op tal van plekken aangeplant waar voorheen buxus groeide. Japanse Hulst is geliefd als buxus alternatief en niet vatbaar voor aantasting van de buxus schimmel en rupsen van de buxusmot. De grootste voordelen van Japanse hulst op een rij:

 • Ilex crenata vormt een groenblijvende haag
 • Groeit goed op arme en lichtzure zandgronden
 • Is ziekteresistent en winterhard
 • Japanse hulst heeft een hoge sierwaarde dankzij donker en fijn blad
 • Diverse cultivars beschikbaar als kluit en pot variant

Japanse hulsthaag

De Japanse Hulsthaag heeft inmiddels al weer geruime tijd geleden de intrede gedaan in de Nederlandse tuin. Ergens tussen 2005 en 2010 ontstonden er grote problemen voor de Buxus Sempervierens. Eerst kregen de buxushagen massaal last van buxusschimmel en daarna werd de Buxusmot per ongeluk geïmporteerd.

De Japanse Hulsthaag werd al snel geïntroduceerd als buxusvervanger. Japanse Hulst toont namelijk grote gelijkenissen met de buxus. Ilex crenata groeit opwaards, compact en heeft een klein (donker-)groen blad. Inmiddels zijn er diverse cultivars met verschillende kleuren en groeiwijzen.

Japanse hulst

De Ilex crenata, ook wel bekend als de Japanse Hulst, is een plantensoort uit de hulstfamilie (Aquifoliaceae). Zoals de naam al aangeeft, is de herkomst van Ilex crenata te vinden in Japan. Deze plant is inheems in Japan en komt ook voor in delen van Korea, China en Oost-Rusland.

Dankzij zijn aanpassingsvermogen en het vermogen om goed te groeien in verschillende omstandigheden, is de Ilex crenata een veelgebruikte keuze geworden voor hagen, borders, en tuinontwerpen over de hele wereld.

Ilex crenatahaag soorten

Ilex crenata is als buxusvervanger een groot succes. In de afgelopen jaren zijn er een groot aantal gecultiveerde soorten op de markt gekomen. Wij lichten de verschillen graag aan u toe:

Cultivar Blad Groeiwijze
Ilex crenata Caroline Upright Klein, rond en donkergroen Opgaand en smal
Ilex crenata Convexa Klein, rond en donkergroen Zeer sterk vertakt
Ilex crenata Green Hedge Klein, rond en licht tot donkergroen Compact en smal
Ilex crenata Stokes Klein, rond en donkergroen Compact en laagblijvend
Ilex maximowicziana kanehirae Spits en donkergroen Compact maar 

Japanse hulsthaag bestellen bij Gras en Groen

Wilt u een Ilex crenatahaag bestellen van een uitstekende kwaliteit? Wij werken uitsluitend samen met kwekerijen waar wij verzekerd zijn van gezonde, volle haagplanten met een sterk wortelstelsel. 

Bij Gras en Groen leveren wij Japanse hulsthaag planten direct vanaf de kweker bij u thuis. De haagplanten worden geoogt, verpakt en bezorgd binnen drie werkdagen. Op die manier kunnen wij een uitstekende conditie en het aangroeien van de haagplanten in uw tuin garanderen. 

Planten uit de volle grond zijn beschikbaar vanaf oktober tot en met april. Buiten deze perioden leveren wij uitsluitend planten uit pot.

 • Bezorgd binnen 3-5 werkdagen, leverdatum in overleg
 • Pallet transport NL € 69,95 en BE € 89,95

Waarom Japanse hulst bestellen bij Gras en Groen?

De Japanse hulst hagen zijn afkomstig van kwekerijen waar wij zelf erg graag zaken mee doen. Bij deze kwekerijen zijn wij verzekerd van Ilex crenata haagplanten van een uitstekende kwaliteit

 • Haagplanten uitsluitend van gerenommeerde kwekerijen
 • Beperkte ecologische footprint dankzij innovatieve teelttechnieken
 • Advies en kennis van onze hoveniers
 • Uitstekende kwaliteit voor een scherpe prijs

Japanse hulsthaag aanplanten

Wilt u met Ilex Crenata een prachtige Japanse hulsthaag aanplanten in de tuin? Wij adviseren u graag zodat we zeker weten dat deze haagplanten goed tot hun recht komen. Bij het aanplanten van de Ilex Crenata haag zijn de volgende aspecten van belang:

 • Wanneer een Japanse hulsthaag aanplanten?
 • Op welke standplaats een Japanse hulsthaag aanplanten?
 • Op welke wijze een Japanse hulsthaag aanplanten?
 • Hoeveel Japanse hulsten heeft u nodig voor uw haag?

Wanneer Japanse hulsthaag aanplanten?

De beste tijd om een Japanse Hulsthaag aan te planten is wanneer de plant in zijn rustfase verkeert. De ideale aanplantperiode loopt van september tot maart, met uitzondering van vorstperioden. Gedurende deze periode zijn de Japanse Hulstplanten verkrijgbaar met een kluit.

Buiten deze periode kunt u de Japanse Hulst ook als potplant aanplanten. Potplanten hebben een sterke kluit met haarwortels en kunnen, mits goed bewaterd, eveneens succesvol worden aangeplant.

Op welke standplaats een Japanse hulsthaag aanplanten?

De Japanse Hulst is een tuinplant die weinig eisen stelt aan de standplaats of ondergrond op één, vaak vergeten, onderdeel na: het is een zuurminnende plant. Zorg daarom bij het aanplanten voor turf of zure bladaarde in het plantgat. U kunt de Japanse hulst zowel in de volle zon als in de schaduw aanplanten.

Op welke wijze Japanse hulsthaag aanplanten?

 1. Graaf een sleuf ter grootte van de kluit van de Ilex Crenata
 2. Verwijder stenen, onkruid of andere plantenwortels uit de sleuf
 3. Verdeel de Japanse Hulstplanten gelijkmatig in de sleuf
 4. Vul de sleuf met aarde gemengd met meststoffen en turf
 5. Na het aanplanten geeft u de Japanse Hulsthaag royaal water en zorgt u ervoor dat de grond de eerste paar weken vochtig blijft.

Het toevoegen van meststoffen en bodemleven bevordert een snelle inworteling en succesvolle aanplanting van uw haag. Advies per 5 strekkende meter haag:

 • 0,25 kg Bodem Actief/ Terra Fertiel
 • 0,25 kg Myco-Rodo (Speciaal voor zuurminnende planten)
 • 25 liter turf of zure bladcompost

Hoeveel Japanse hulsthaagplanten heeft u nodig?

Wij begrijpen hoe belangrijk het voor u is om binnen afzienbare tijd een mooie, dichtbegroeide Japanse Hulsthaag te hebben. Daarom adviseren wij u om voldoende planten in de haag te plaatsen. Afhankelijk van het formaat adviseren wij om 3,5 tot 5 Ilex Crenata's per strekkende meter te planten. Bovendien raden we aan om voor elke hoek één extra Japanse Hulstplant te bestellen.

Japanse Hulsthaag onderhouden

Het onderhouden van een schitterende Ilex Crenata haag is een plezierige taak. Met de juiste zorg zal uw Japanse Hulsthaag gedijen en een prachtige groene omheining vormen. Volg deze richtlijnen en geniet het hele jaar door van een betoverende Japanse Hulsthaag in uw tuin.

Ilex Crenatahaag snoeien

Het snoeien van uw Ilex Crenata is een belangrijk aspect van het onderhoud. Door regelmatig te snoeien, behoudt u niet alleen de gewenste vorm en dichtheid, maar bevordert u ook de groei van nieuwe scheuten.

 • Het juiste moment: Plan twee snoeibeurten per jaar voor uw Ilex Crenata haag. De eerste snoei vindt plaats in het voorjaar, voordat het groeiseizoen begint. De tweede snoei kan plaatsvinden in de nazomer of vroege herfst, zodat de haag er netjes uitziet voor de winter.
 • Licht snoeien: Snoei de Japanse Hulsthaag lichtjes om een mooie vorm te behouden en om te voorkomen dat de haag te breed wordt. Verwijder alleen de uitstekende delen van de haag om een gelijkmatige en verzorgde uitstraling te behouden.
 • Bovenkant en zonlicht: Zorg ervoor dat de bovenkant van de haag iets smaller is dan de onderkant. Dit geeft voldoende zonlicht de kans om alle bladeren te bereiken, wat de haag gezond houdt en kale plekken voorkomt.

Japanse hulsthaag bemesten

Een goede bemesting is essentieel om uw Ilex Crenata haag van voldoende voedingsstoffen te voorzien. Gebruik een organische meststof en volg dit eenvoudige bemestingsschema:

 1. Maart-april: Breng 0,25 kg Myco-Haag per 5 strekkende meter Ilex Crenata haag aan in het vroege voorjaar. Dit stimuleert de groei aan het begin van het seizoen.
 2. Juni-juli: Herhaal de bemesting met 0,25 kg Myco-Haag per 5 strekkende meter Ilex Crenata haag in de zomer. Op dit moment heeft de haag extra voedingsstoffen nodig om gezond te blijven tijdens het groeiseizoen.
 3. Augustus-september: Voer de laatste bemesting uit met 0,25 kg Myco-Haag per 5 strekkende meter Ilex Crenata haag aan het einde van de zomer. En strooi de voet af met een dun laagje turf. Dit helpt de haag om sterk en veerkrachtig de herfst in te gaan.