Engerlingen en emelten in het gazon

Engerlingen en emelten zijn de veroorzakers van veel leed voor het gazon, maar gelukkig is de oplossing binnen handbereik! Hoe kunt u engerlingen en emelten bestrijden? Wij leggen het graag aan u uit!

Waarom zitten er zoveel vogels op mijn gras en hoe komt het dat het gras los ligt op verschillende plekken? Voor veel gazon bezitters zijn dit bekende vraagstukken. Grote kans dat er in die gevallen iets eet van de wortels van het gazon. Er zijn namelijk insectenlarven die zich voeden met de wortels van het gras. En door de gematigde winters worden deze insectenlarven steeds talrijker. 

Controleer uw gazon 

Vermoed u de aanwezigheid van engerlingen of emelten in uw gazon? Er zijn verschillende indicatoren die duiden op dit probleem. De vlucht van kevers en langpootmuggen bijvoorbeeld. Dit zijn de insecten die de eitjes afzetten waar deze larven uitkomen.

Wil u het zeker weten en ook tot de juiste bestrijding komen tegen engerlingen of emelten? Dan moet u toch echt een aangetast gedeelte van het gazon open maken. Steek met een spade een stuk rondom los en sla deze om. De larven bevinden zich dan in de toplaag waar ook de wortels van het gras zitten.

Engerlingen en emelten bestrijden

Zitten er bij u volop larven in de toplaag? Blijf rustig, er is geen reden voor paniek ook al zien de larven er niet zo vriendelijk uit. Het is wel tijd om actie te ondernemen, want zonder ingrijpen kan er behoorlijke schade ontstaan. Wij hebben een groot aantal producten die u helpen bij de bestrijding van deze insecten! Waarmee kunt u engerlingen en/of emelten bestrijden?

 • Aaltjes oftewel nematoden
 • BSi Larvex
 • BSi Bodeminsecten concentraat

Aaltjes tegen engerlingen en emelten

Ons favoriete product tegen de larven zijn de aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine organismen die de natuurlijke vijand zijn van engerlingen en emelten. In kleine aantallen zijn deze van nature in de bodem aanwezig, maar in het geval van een plaag zijn dit er onvoldoende om uw probleem te verhelpen. Gelukkig worden deze, voor mensen en dieren, ongevaarlijke parasieten ook gekweekt. Door het inzetten van natuurlijke vijanden vindt de bestrijding op biologische wijze plaats. Zowel de bestrijding van emelten als die van engerlingen door middel van het toepassen van aaltjes kan vanaf heden plaatsvinden.

Aaltjes tegen engerlingen Koppert

Koppert produceert grootverpakkingen met aaltjes tegen engerlingen. Deze worden tweemaal per week uitgeleverd en vanuit Gras en Groen met een Track en Trace code verzonden. Bij dit product hebben wij duidelijk zicht op het moment van levering bij u thuis. U kunt de pakketjes ook zelf volgen. Dat is wel zo handig aangezien het een versproduct is dat gekoeld bewaard moet worden tot het moment van toepassing.

Informatie over levering:

 • Bestellingen geplaatst voor maandag 10:00 uur worden op woensdag of donderdag bij u thuis geleverd.
 • Bestellingen geplaatst voor woensdag 10:00 uur worden op vrijdag of zaterdag bij u thuis geleverd.
Engerlingenemelten2 • Gras en Groen Winkel
Engerlingenemelten1 • Gras en Groen Winkel

Aaltjes tegen emelten Koppert

Koppert produceert ook grootverpakkingen met aaltjes tegen emelten. Deze worden eveneens tweemaal per week uitgeleverd en vanuit Gras en Groen met een Track en Trace code verzonden. Bij dit product hebben wij duidelijk zicht op het moment van levering bij u thuis. U kunt de pakketjes ook zelf volgen. Dat is wel zo handig aangezien het een versproduct is dat gekoeld bewaard moet worden tot het moment van toepassing.

Informatie over levering:

 • Bestellingen geplaatst voor maandag 10:00 uur worden op woensdag of donderdag bij u thuis geleverd.
 • Bestellingen geplaatst voor woensdag 10:00 uur worden op vrijdag of zaterdag bij u thuis geleverd.

Aaltjes tegen engerlingen ECOstyle

ECOstyle produceert naast de duurzame producten voor het onderhoud van uw tuin ook natuurlijke vijanden. Onder andere voor de bestrijding van engerlingen. Het voordeel van deze producten is dat ze ook in kleinere eenheden te bestellen zijn. De aaltjes worden als brievenbuspakketje verzonden, u hoeft dus niet thuis te zijn om ze in ontvangst te nemen. Helaas hebben wij dus ook geen zicht op het moment van levering.

Informatie over levering:

 • Zendingen binnen Nederland 2-3 werkdagen
 • Zendingen naar België 5-7 werkdagen
Engerlingenemelten3 • Gras en Groen Winkel
Engerlingenemelten4 • Gras en Groen Winkel

Aaltjes tegen emelten ECOstyle

ECOstyle produceert ook aaltjes oftewel nematoden voor de bestrijding van emelten. Het voordeel van deze producten is dat ze ook in kleinere eenheden te bestellen zijn. De aaltjes worden als brievenbuspakketje verzonden, u hoeft dus niet thuis te zijn om ze in ontvangst te nemen. Helaas hebben wij dus ook geen zicht op het moment van levering.

Informatie over levering:

 • Zendingen binnen Nederland 2-3 werkdagen
 • Zendingen naar België 5-7 werkdagen

Advies bij de toepassing van aaltjes

Het uitgieten van de aaltjes over een groot gazon oppervlak is geen fijne klus. Per aangemaakte gieter kan slechts 10 m² worden behandeld. Om dit te vereenvoudigen adviseren wij voor grotere gazons de AquaNemix te gebruiken. Dit hulpmiddel heeft een reservoir dat u vult met het mengsel met aaltjes. Vervolgens kunt u per reservoir 50 m² behandelen.

BSi Larvex 

Een andere oplossing is het verdrijven van de larven uit de toplaag waar deze schade aanrichten. BSi heeft speciaal voor deze wijze van bestrijden Larvex ontwikkeld. Dit onaangenaam geurende granulaat gemaakt van plantenextracten houden de larven weg bij de wortels van het gras waar ze schade aanrichten. Als u het product ooit hebt geroken dan zal het geen verrassing voor u zijn om te horen dat er onder meer knoflook in verwerkt zit. Dat is het enige nadeel van dit product. Het grote voordeel is dat in Larvex ook meststoffen zitten verwerkt. Met het uitstrooien van dit product werkt u dus ook direct aan het herstel van uw gazon!

Pireco grasinsecten concentraat

Een laatste methode is het toepassen van Pireco grasinsecten Concentraat. Deze vloeistof kan opgelost worden in water en vervolgens uitgegoten worden over het gazon. Dit product van plantaardige oorsprong kan geen nevenschade veroorzaken bij vogels die de larven eten. Het heeft een preventieve werking tegen het ontstaan van schade.

Herstel uw gazon en voorkom onkruid en straatgras!

Een snel herstel van uw gazon voorkomt mogelijk problemen. Door de schade die engerlingen en emelten veroorzaken ontstaat er ruimte waarin onkruid en straatgras zich kunnen vestigen in uw gazon. Door de beschadigde delen van het gazon direct weer in te zaaien kunt u dit tegengaan. Om het bestaande gras te helpen bij het herstel is het bovendien raadzaam om direct te bemesten.

De extra voeding geeft het gras een boost en zal bijdragen aan het aanmaken van nieuwe wortels en verdere uitstoeling van het gras. 

Anderen lezen ook