Plantenziekten

Plantenziekten kunnen voor grote overlast zorgen in uw tuin, meestal onstaan ze door schimmels, bacterieën en virussen of door insectenplagen. Denk bij dat laatste aan de schade aan planten door rupsen, kevers of bladluizen. Voordat u het weet zijn de bladeren kaalgevreten en dan zullen de planten in uw tuin ook snel verzwakken. Het is belangrijk om snel in te grijpen als u te maken krijgt met plantenziekten. Gras en Groen helpt u graag met advies voor het voorkomen en bestrijden van deze vervelende ziekten. 

Het voorkomen van plantenziekten

In de tuin kunt u plantenziekten voorkomen door te zorgen voor een optimale plantverzorging. Dit doet u door veel aandacht te besteden aan het bemesten, snoeien en water geven in de tuin. Ook de bodem moet in goede conditie blijven, zodat de planten minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen. 

De meest bekende plantenziekten

Welke plantenziekten komen het meest voor en hoe herkent u ze?

  • Meeldauw: op de bovenkant van het blad zitten witte vlekjes die steeds groter worden. Ze kunnen op bijna alle planten voorkomen. 
  • Bladvlekkenziekte: deze ziekte veroorzaakt door schimmels begint bij het gazon en veroorzaakt gele vlekjes. Daarna kan de bladvlekkenziekte snel overslaan op uw planten. 
  • Roest: Parasiterende schimmelziekte die vanaf het voorjaar tot de herfst kan optreden en lijkt op roest zoals dat ook op ijzer kan voorkomen.
  • Omvalziekte: Deze ziekte die ook wel bekend staat als Pythium is een zwakteschimmel. Wortels en planten kleuren grijs en sterven langzaam af.
  • Rooddraad: Typische gazonschimmel die optreed in jonge gazons en bij een gebrek aan stikstof. In het gazon ontstaan gele vlekken met rode schimmeldraden.

Hoe plantenziekten bestrijden?

De plantenziekten in uw tuin kunt u gelukkig op  verschillende manieren vrij snel en effectief bestrijden. Gras en Groen adviseert en verkoopt uitsluitend oplossingen met natuurlijke vijanden en overige producten op 100% natuurlijke basis.

Het grote voordeel van natuurlijke vijanden is dat ze zichzelf in stand houden en dat er meestal maar één behandeling per jaar nodig is.  Alles voor een duurzame toekomst! Hieronder leggen wij meer uit over de meest voorkomende plantenziekten in uw tuin. 

Bostuin3 • Gras en Groen Winkel

Meeldauw bestrijden

Planten die in de ochtend of middag warm staan of planten die overdag lang nat zijn, lopen het meeste kans op aantasting van meeldauw. Voor het preventief bestrijden van deze plantziekte, kunt u het beste een versterkingsmiddel zoals Vital van ECOstyle gebruiken. Dit middel verhoogt de weerstand van de plant, waardoor schimmelsporen minder snel kunnen binnendringen. 
Voor een effectieve bestrijding van meeldauw werkt een schimmeldodend middel het beste, spuit dit op de droge plant tot het vocht van de bladeren drupt en bespuit ook de onderzijde van de bladeren. 

Bladvlekkenziekte bestrijden

Het is belangrijk om uw gazon heel goed en regelmatig te verzorgen en bemesten, zodat de kans klein is dat een schimmel zoals bladvlekkenziekte kan ontstaan. Op deze manier blijven ook uw tuinplanten vrij van deze vervelende plantziekte. Is het al te laat en zijn er al gele vlekjes in het gazon zichtbaar? Dan is de eerste stap het maaien van de aangetaste delen. Vervolgens dient u de grasmaaier goed schoon te maken om verdere verspreiding van bladvlekkenziekte te voorkomen. De laatste stap is het gehele gazon goed bemesten met organische meststoffen. 

Voorkomen is beter dan genezen!