Cortenstaal

Bent u ook zo gecharmeerd van het prachtige, roestkleurige cortenstaal? In de tuin is roestvormend cortenstaal niet meer weg te denken. Tuinontwerpers en landschapsarchitecten maken dankbaar gebruik van dit onderhoudarme materiaal bij het ontwerpen en aanleggen van tuinen.

Tuinbezitters zijn zelf ook steeds vaker op zoek naar bijzonder fraaie elementen van cortenstaal. Er is een ontzettend groot aanbod aan producten die in de tuin kunnen worden toegepast. Wij vertellen u graag meer over cortenstaal in de tuin.

Wat zijn de voordelen van cortenstaal?

Dat cortenstaal ontzettend populair is voor toepassing in de tuin was u vast niet ontgaan. Cortenstaal heeft de populariteit te danken aan de volgende voordelen: 

 • Onderhoudsarm met een lange levensduur
 • Sterk materiaal dat breed toepasbaar is
 • Zeer goede prijs-kwaliteit verhouden
 • Bijzonder fraaie uitstraling
 • Er is een zeer compleet assortiment

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal is een metaallegering. Dat betekend dat het een samensmelting is van verschillende metalen. Voor de productie van cortenstaal worden de volgende metalen met elkaar samengevoegd: ijzer, fosfor, silicum, nikkel en chroom.

Als cortenstaal in contact komt met water en zuurstof begint het te oxideren en ontstaat er een oxidehuid. Dit is een andere benaming voor de kenmerkende roestlaag. Deze bijzonder fraaie roestlaag dekt het onderliggende metaal af van zuurstof waardoor het cortenstaal wordt beschermd tegen verdere aantasting.  

Cortenstaal1 • Gras en Groen Winkel

Wat zijn de voordelen van cortenstaal?

Dat cortenstaal ontzettend populair is voor toepassing in de tuin was u vast niet ontgaan. Er is dan ook een ontzettend groot aanbod aan producten die in de tuin kunenn worden toegepast. Deze populariteit heeft cortenstaal te danken aan de volgende voordelen: 

 • Onderhoudsarm met een lange levensduur
 • Sterk materiaal dat breed toepasbaar is
 • Zeer goede prijs-kwaliteit verhouden
 • Bijzonder fraaie uitstraling
 • Er is een zeer compleet assortiment
Cortenstaal2 • Gras en Groen Winkel

Cortenstaal toepassingen in de tuin

Doordat cortenstaal een sterk en duurzaam materiaal is kan het op tal van manieren worden toegepast. Met een speciale polyurea coating kan cortenstaal zelfs worden gebruikt voor waterelementen zoals vijverbakken en watertafels.

De meest voorkomende toepassing van het roestkleurige staal zijn de cortenstalen plantenbakken. De natuurlijke, warme kleur in combinatie met de verschillende vormen en maten maakt de plantenbakken in te passen in elke tuin. Ook cortenstalen kantopsluiting is geliefd. Het kan dienen als fysieke afscheiding, kantopsluiting of om hoogteverschillen te vormen. 

Top 5 cortenstaal toepassingen in de tuin

Bent u benieuwd waar cortenstaal het vaakste voor gebruikt wordt? Op basis van zoekvolumes en aankopen hebben wij een top 5 cortenstaal toepassingen in de tuin samengesteld!

 1. Cortenstaal plantenbakken
 2. Cortenstaal borderranden
 3. Cortenstaal houtopslag
 4. Cortenstaal brievenbus
 5. Cortenstaal schutting

Alle cortenstaal toepassingen op een rij

Hoe lang voordat cortenstaal roest?

De producten van cortenstaal worden rechtstreeks vanuit de fabriek geleverd. Het heeft dan nog niet de kenmerkende roestkleur. Onder invloed van het weer begint de roestlaag zich binnen 2 tot 4 weken te vormen. Dit proces waarbij de oxidehuid wordt gevormd kan zelfs tot 1,5 jaar duren voordat dit is voltooid.

Om dit roestproces te versnellen kunt u het cortenstaal ontdoen van de vettige walslaag die nodig is bij de productie. Los daarvoor wat amoniak op in water en doe het staal af met een oude doek. Daarna kunt u een roestversneller gebruiken.

Hoe kunt u cortenstaal onderhouden?

Cortenstaal is een duurzaam en onderhoudsvrij product. Om te zorgen voor een langdurig behoudt van het product hoeft u eigenlijk niets te doen. Zorg er wel voor dat er een goede afwatering is bij de plantenbakken. Als er een laagje water in blijft staan kan het cortenstaal door gaan roest.

Na 1,5 jaar bereikt het cortenstaal de prachtige oranjebruine kleur. Wilt u voorkomen dat deze donkerder kleurt en vuil zich kan gaan hechten? Dan kunt u het cortenstaal behandelen met speciaal cortenstaal vernis.

Bekijk cortenstaal producten in de showtuin

Vindt u het spannend om een product te kopen op basis van enkele foto's? En wilt u het cortenstaal liever eerst in het echt zien? Gras en Groen heeft in 's-Hertogenbosch een showtuin aangelegd waarin verschillende cortenstalen producten zijn toegepast. 

Wij hebben helaas niet de mogelijkheid om het volledige assortiment te laten zien, maar u kunt wel een prima indruk krijgen van de kwaliteit en mogelijkheden.

Lees meer over de showtuin en openingstijden

Cortenstaal3 • Gras en Groen Winkel

Ook te zien in de showtuin!