Plantverzorging

Tuinplanten zijn heel belangrijk voor de uitstraling van uw tuin, ze kleden het geheel helemaal aan. De tuinplanten en bomen zorgen voor verschillende mooie kleuren in ieder seizoen van het jaar. Een goede plantverzorging mag dus zeker niet ontbreken op uw lijstje van werkzaamheden in de tuin.

Plantverzorging in uw tuin

Bij het verzorgen van uw planten in de tuin komt veel kijken, wij delen graag met u alle tips en adviezen van onze ervaren hoveniers.

Bij een goede plantverzorging staan de volgende taken in uw tuin centraal: 

  • Het creëren van de ideale bodem
  • Bemesten
  • Snoeien
  • Water geven in de tuin
  • Tuinplagen en ziekten bestrijden

Voordelen van goede plantverzorging

Wanneer u de tuinplanten goed en regelmatig verzorgd, heeft dat veel voordelen voor u en uw leefomgeving! Uw tuin ziet er netjes en aantrekkelijk uit en de planten trekken diverse bijen en insecten aan. BIjen hebben we hard nodig voor onze voeding; zij bestuiven onder andere groente- en fruitplanten. En wat denkt u van de heerlijke geuren en kleuren van de planten, dat geeft meteen een geluksgevoel!

Hieronder leggen we de taken verder uit voor de beste plantverzorging in uw tuin. 

Tuinplanten6 • Gras en Groen Winkel
Bodemonderzoekadvies2 • Gras en Groen Winkel

Het creëren van de ideale bodem

Een gezonde bodem is heel belangrijk om de beplanting in je tuin goed te laten groeien en sterk te houden. Onder de grond bepalen schimmels, bacteriën, insecten en wormen voor een groot deel hoe de planten gaan groeien. Door een goede bodemstructuur kunnen planten gemakkelijk voedingsstoffen en water opnemen. Een sterke en gezonde plant is bovendien minder vatbaar voor ziekten en plagen. 

Ga voor meer informatie naar de pagina De ideale bodem voor uw tuin. 

Bemesten

Door uw tuin jaarlijks te bemesten blijven planten optimaal groeien en bloeien. Een goede voeding voor de tuinplanten zorgt er ook voor dat ze minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen. Het voorjaar is de beste tijd om uw tuin voor de eerste keer te bemesten. Na de winter beginnen alle planten weer uit te lopen en flink te groeien, daardoor kunnen ze extra voedingsstoffen goed gebruiken.

Ga voor meer informatie naar de pagina Tuin bemesten

Ecostyle3 • Gras en Groen Winkel
Tuinonderhoud1 • Gras en Groen Winkel

Snoeien

Tuinplanten blijven sterker en gezonder bij een regelmatige snoeibeurt. Bij snoeien in uw tuin is het belangrijk om te weten dat iedere plant een andere aanpak nodig heeft. 

De beste periode, de manier waarop en de frequentie van het snoeien zijn afhankelijk van:

  • De bloei
  • Het groeipatroon
  • De kwetsbaarheid van de tuinplant 

Ga voor meer informatie naar de pagina Vaste planten snoeien

Water geven in de tuin

In ons klimaat beschikt de grond al het grootste gedeelte van het jaar over voldoende water om aan de behoefte van de tuinplanten te voldoen. Maar tijdens droge periodes is het van belang om snel en voldoende water te geven aan de planten in uw tuin. Voor u het weet gaan de planten hangen of overleven ze de droge periode zelfs niet. Geef bij voorkeur de tuinplanten in de ochtend al water, zodat ze overdag goed op kunnen drogen.

Ga voor meer informatie naar de pagina Water geven in de tuin

Tuinberegening3 • Gras en Groen Winkel
Aanbiedingbewatering • Gras en Groen Winkel
Maak het uzelf makkelijk!
Slimme beregeningscomputers
Tuinslangen en slanghaspels
Zwenksproeiers voor alle oppervlakten

Tuinplagen en ziekten

Hoewel veel insecten zoals rupsen, emelten en engerlingen een nuttige functie hebben in de natuur, kunnen ze als plagen veel schade aanrichten aan uw tuinplanten. Of er ontstaan allerlei problemen door overlast van ongedierte en onkruid. Bij alle plagen en ziekten in de tuin is het van belang om snel in te grijpen door ze te bestrijden met natuurlijke vijanden of andere probleemoplossers op natuurlijke basis. 

Ga voor meer informatie naar de pagina's Plantenziekten en Tuinplagen